Gazpacho

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 10’
  • Bereiding: 5’
  • Totale tijd: 15’

Ingrediënten

  • 1 gele paprika, in stukken
  • 1/2 (zoete) ui, gepeld en in vieren
  • 1 komkommer, geschild en in stukken
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 3 rijpe vleestomaten, in stukken
  • 2 volkoren boterhammen, in stukjes
  • 3 sherry- of appelazijn
  • 150 ml olijfolie
  • chilipoeder
  • peper & zout

Stap 1

Plaats MultiBlade mes in de pan. Doe paprika, ui en komkommer in pan. Sluit deksel met dop. Druk 2 x 3 seconden op Pulse knop. Schraap zijkanten schoon met spatel. Schep 4 grote eetlepels van mengsel in kommetje en houd apart.

Stap 2

Voeg knoflook, tomaten, brood, azijn, olijfolie en 200 ml water aan groenten in pan toe. Sluit deksel met dop. Druk 3x 30 seconden op Pulse knop. Schraap zijkanten schoon met spatel.

Stap 3

Proef. Voeg naar smaak chillipoeder, peper en zout toe. Sluit deksel met dop. Druk 15 seconden op Pulse knop. Laat in de koelkast heel koud worden. Schep in glazen of kommen en strooi de achtergehouden groenten stukjes erover.

Chef suggestie

Geef er zelf gemaakte volkorencroutons bij: Doe hele kleine stukjes volkorenbrood (grove kruimels) van 2 oude boterhammen en 4 eetlepels olijfolie in pan met StirAssist-menger. Sluit deksel zonder dop en druk op FRY/BRADEN P1. Druk op start. Laat aan het einde van het programma op keukenpapier uitlekken en afkoelen en bewaar tot gebruik in afgesloten zakje of trommel.

Alternatief 1

Voeg voor een lekker zoetje in de gazpacho een scheutje appelsap toe.

Alternatief 2

Maak Gazpacho met geroosterde rode paprika (zelf gemaakt of pot) in plaats van rauwe paprika.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"