Gestoomde witlof met warme spekjes - appelvinaigrette

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 5’
  • Bereiding: 20’
  • Totale tijd: 25’

Ingrediënten

  • 1 bosje (10 g) peterselie
  • 1 sjalotje, gepeld en in vieren
  • 1 zoet-zure appel, geschild, in vieren, klokhuis verwijderd
  • 6 el olijfolie
  • 100 g kleine magere gerookte spekblokjes
  • 2 el appel/ciderazijn
  • 100 ml appelsap
  • 600 g witlof, elke struikje in vieren
  • ½ tl franse mosterd
  • peper & zout

Stap 1

Plaats MultiBlade-mes in de pan. Voeg peterselie toe. Sluit deksel met dop. Druk 10 seconden op Pulse knop. Schep peterselie uit pan. Voeg sjalot en appel aan pan toe. Sluit deksel. Druk 10 seconden op Pulse knop. Verwijder mes.

Stap 2

Plaats StirAssist-menger in de pan. Voeg olie en spek aan sjalotmengsel toe. Sluit deksel zonder dop. Selecteer FRY/BRADEN P1. Druk op start.

Stap 3

Schenk azijn en appelsap in de pan. Voeg mosterd, wat peper en eventueel zout toe. Leg witlof in stoomschaal. Plaats schaal op pan. Sluit af met stoomdeksel. Selecteer STEAM/STOMEN P1. Druk op start. Verdeel witlof over 4 borden. Voeg peterselie aan dressing in pan toe en schep over witlof. Lekker bij vis, gevogelte en gegrild vlees.

Chef suggestie

Door de vinaigrette zijn kappertjes, stukjes gedroogde tomaat en stukjes ansjovis (deze in plaats van de spekjes en toegevoegd met de peterselie) heel lekker.

Alternatief 1

Vervang appelsap door gembersiroop aangelengd met een beetje water.

Alternatief 2

Stoom andere groenten zoals bloemkool, broccoli en venkel op dezelfde manier.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT"

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"