Sushi

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

 • Voorbereiding: 30’
 • Bereiding: 20’
 • Totale tijd: 50’

Ingrediënten

 • 300 g sushi rijst, 1 uur voor koken, wassen (stukje (5 cm) dashi kombu (harde zeewier))
 • 1/2 theelepel zout
 • 5 eetlepels (rijst)azijn
 • 3 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels mirin (zoete kook-sake) of sherry
 • 250 g verse zalmfilet in lange repen ¾ cm dik
 • 5 vellen asakusa-nori (vierkante zeewiervellen), doormidden geknipt
 • 1-2 theelepels wasabi

Stap 1

Doe StirAssist menger in kom. Voeg rijst en 700 ml koud water toe, kombu dashi en zout. Selecteer Stoven P5, stel de snelheid in op INT (Intermitterend) en druk op Start.

Stap 2

Bij het akoestisch signaal de kombu dashi verwijderen. Deksel sluiten zonder maatbeker. Op Start drukken om de bereiding te eindigen en de tijd van stap 2 op 20 minuten zetten. Bij het akoestisch signaal de azijn, suiger en mirin toevoegen en 10 seconden mengen op snelheid 2. De compacte, plakkerige rijst direct in een grote schaal gieten en laten afkoelen. Regelmatig omroeren.

Stap 3

Verdeel de rijst denkbeeldig in 10 porties. Leg ½ vel nori op sushimatje. Verdeel portie rijst gelijkmatig over hele breedte nori-vel, houd strook van 2 cm aan de bovenkant vrij. Strijk over hele breedte, op het midden van de rijst een dunne streep wasabi. Leg een reep zalm over de hele breedte op de wasabi. Rol de sushi met behulp van het matje stevig rond de zalm en vervolgens helemaal rond. Maak zo alle sushirolletjes. Snijd elk rolletje in 4-6 sushi ’s. Serveer met sojasaus gemengd met een beetje merin, azijn en wasabi.

Chef suggestie

Bestrooi de rijst voor het rollen met een beetje geroosterd sesamzaad.

Alternatief 1

Vervang zalmrepen door tonijn, krabsticks, gerookte paling, nieuwe haring of makreel.

Alternatief 2

Je kunt ook meerdere vullingen combineren met de vis of de vis weglaten. Bijv. komkommer, gekookte spinazie of avocado. Voor voldoende ruimte voor de vulling, dan wel hele nori-velletjes gebruiken en een dubbele hoeveelheid rijst.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel in je keuken"