Zuurkoolstamppot met verse gember

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 5’
  • Bereiding: 25’
  • Totale tijd: 30’

Ingrediënten

  • 50 g verse gemberwortel, geschild
  • 1 middelgrote ui, gepeld en in vieren
  • 100 g wortel, geschrapt
  • 1 Kg vastkokende aardappelen, geschild en in achten
  • 150 g zuurkoolspek, in blokjes
  • 500 g zuurkool
  • peper & zout
  • 50 g boter

Stap 1

Plaats het MultiBlade mes in de pan. Doe de gember, ui en wortel in de pan. Sluit deksel met dop. Druk 2 x 2 seconden op Pulse knop. Schraap tussentijds zijkanten schoon met spatel.

Stap 2

Vervang mes door StirAssist-menger. Voeg aardappelen, spek, zuurkool, wat peper en 400 ml water toe. Sluit deksel zonder dop. Selecteer PUREE/PUREREN P2. Stel tijd in op 45 minuten. Druk op start. Schuif Speed knop naar INT.

Stap 3

Giet vocht goed af. Vervang menger door MultiBlade mes. Voeg boter en wat peper toe. Sluit deksel. Druk 2 x 2 seconden op Pulse knop om te pureren en mengen. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Chef suggestie

Bak de spekblokjes met de gember en ui eerst in scheutje olijfolie: FRY/BRAAD P3, 4 minuten. Schep ze uit de pan en voeg ze pas na dat het vocht is afgegoten aan de stamppot toe.

Alternatief 1

Voeg voor een pittige variant een klein rood pepertje toe met de zuurkool. Je kunt de stamppot ook smaak brengen met wat sambal.

Alternatief 2

Zuurkool kun je zo uit het vat of zakje gebruiken. Eerst afspoelen kan ook, dan wordt het minder zuur.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"