Home > Aan de slag met je espressomachine

Jouw koffieavontuur begint hier

Als je jezelf hebt getrakteerd op onze espressomachine, dan kun je wel zeggen dat je een koffieliefhebber bent, of misschien zelfs een kenner. Je weet dat een heerlijke espresso begint met de beste koffie en hoogwaardige apparatuur. Aan de slag.

Hoe maak je een goede kop koffie?

Voor een uitstekende espresso van koffiebar-kwaliteit draait het om de combinatie van verse bonen van hoge kwaliteit en de juiste zetmethode.

Alles over koffiebonen

De kwaliteit en smaak van koffiebonen worden bepaald door:

  • omgevingsfactoren, zoals zon, grond en water.
  • bereidingsfactoren, zoals plukken, drogen en de manier waarop de bonen worden gebrand.

Branden transformeert de rauwe bonen in de bruine, aromatische en smakelijke bonen die we kennen en waar we dol op zijn.

  • Door het branden komen de oliën en smaak vrij die uniek zijn voor de streek van herkomst.
  • De branding varieert van licht tot donker en is van invloed op de uiteindelijke smaak.

De juiste bereiding en zetmethode

Er zijn 3 belangrijke factoren die de smaak van jouw espresso beïnvloeden:

  1. De watertemperatuur moet precies goed zijn, zodat de gemalen koffie kan ontgassen (het zogeheten 'blooming') en de smaak kan vrijgeven.
  2. Een nauwkeurige, gelijkmatige maling is van cruciaal belang, aangezien er voor espresso een bepaalde maalgrootte nodig is om de volle smaak te krijgen.
  3. Timing is alles, voor de volledige smaakextractie van je bonen.

Vind de perfecte maling

De keuze van de juiste maalgrootte is afhankelijk van wat je aan het zetten bent. De maalgrootte is belangrijk omdat dit de extractiesnelheid en dus de smaak beïnvloedt. Voor espresso moet de maling perfect fijn en gelijkmatig zijn. Als de maling te grof is, wordt de espresso te weinig geëxtraheerd en zuur. Als de maling te fijn is, zal de espresso te sterk geëxtraheerd zijn en bezinksel bevatten.

Recepten voor espresso

De meeste koffiedrankjes beginnen met de perfecte espresso. Van verfrissende zomerdrankjes tot winterse verwarmers, van traktaties halverwege de ochtend tot cocktails 's avonds - het is tijd om aan de slag te gaan.

Cappuccino

Laagjes espresso, melk en melkschuim, afgemaakt met een laagje cacaopoeder of kaneel. Perfectie.

Maken

IJskoffie

Te lekker om alleen in de zomer te drinken: ijskoffie is zoet, gekoeld, romig en verfrissend.

Maken

Irish coffee

Een favoriet voor na het eten: hete espresso, suiker en Ierse whisky, afgemaakt met room.

Maken

Ontdek onze espressocollectie

Wij hebben alle hulpmiddelen die je nodig hebt om jouw perfecte espresso te maken. Onze koffiemolen werkt samen met onze espressomachine voor het zetten van een authentieke espresso. Kies jouw kleur voor een prachtig matchende set.

Leer je espressomachine kennen

Je kunt vast niet wachten om jouw glanzende nieuwe koffiemachine te leren kennen. Jouw espressomachine heeft een aantal verschillende onderdelen, die allemaal samenwerken om jouw perfecte koffie te zetten. Hier is een beknopte handleiding.

Kopjeswarmer

Houd de kopjes paraat met de handige kopjeswarmer bovenop jouw machine.

Stoompijpje

Maak professionele koffiedranken met melk met het stoompijpje van roestvrij staal.

Filterdrager

Onze filterdrager heeft een unieke vlakke bodem voor gelijkmatig, vlak aanstampen.

Bakjes/filters

Kies tussen dubbel- of enkelwandig, 1 of 2 shots. Zie onze handige selectietabel voor filterbakjes hieronder.

Stamper

Om de gemalen koffie in het bakje te persen en zo een 'koffiepuck' te maken.

Melkkannetje

Gebruik deze met het stoompijpje: gewoon vullen met jouw verse en koude melk.

Technologie ontmoet traditioneel espresso zetten

Met deze handige knoppen kun je jouw espresso gemakkelijk bereiden en regelen. Kies de modus en het aantal shots - en er is zelfs een reinigingscyclus.

Modusknop

Espresso, stoom, heet water

Modusknop

Doseringsknop

1 (1 shot), 2 (2 shots)

Doseringsknop

Knop voor reinigingscyclus

De reinigingscyclus voorkomt kalkaanslag en zorgt ervoor dat de machine soepel blijft werken.

Knop voor reinigingscyclus

Knop voor starten/annuleren

Om de koffiebereiding te starten en de stoom- en heetwatermodi te starten/stoppen.

Knop voor starten/annuleren

Maalfuncties waar koffiekenners dol op zullen zijn

We hebben overal aan gedacht voor gemalen koffie zonder giswerk.

Het malingsniveau selecteren

Kies uit 70 nauwkeurige instellingen die passen bij jouw zetmethode.

Het malingsniveau selecteren

De hoeveelheid koffie voor een dosering instellen

Kies het aantal kopjes of shots dat je wilt en je krijgt automatisch de juiste dosering.

De hoeveelheid koffie voor een dosering instellen

De hoeveelheid koffie voor een dosering wijzigen

Pas de maalduur aan als je de hoeveelheid koffie per dosering wilt aanpassen, zodat die precies is zoals jij wilt.

De hoeveelheid koffie voor een dosering wijzigen

Jouw doseringsaanpassingen bewaren

Zodra je jouw perfecte dosering hebt aangepast, kun je deze opslaan met de programmeerknop.

Jouw doseringsaanpassingen bewaren

Tips voor het malen van koffie

  1. Voor een optimaal verse kop koffie maal je de bonen vlak voor het zetten.
  2. Probeer verschillende malingen en zettijden om te zien wat het beste werkt voor jou.
  3. Als je een espresso maakt, kun je rechtstreeks in de filterdrager malen.
  4. Bewaar ongebruikte bonen veilig in de speciaal ontworpen reservoirs van de molen.
Textuur van de melk aanpassen: schuim en gestoomde melk

Met het stoompijpje van de espressomachine kun je microschuim of gestoomde (verwarmde) melk maken. Zo werkt het ...

Microschuim

  1. 1 Begin met koude melk en een koud melkkannetje.
  2. 2 Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk in het kannetje en schuim de melk op totdat je het dubbele volume van de melk hebt.
  3. Zorg ervoor dat de punt van het stoompijpje dicht bij het oppervlak van de melk blijft, om lucht aan te zuigen.
  4. 3 Zodra het volume van de melk is verdubbeld, laat je het stoompijpje in de melk zakken en kantel je het kannetje om een maalstroom in de melk te krijgen, totdat het melkkannetje bijna te heet is om vast te houden.
  5. 5 Draai de melk voorzichtig rond en tik tegen de rand om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  6. 6 De opgeschuimde melk is klaar.

Gestoomde melk

  1. 1 Begin altijd met koude melk en een koud melkkannetje.
  2. 2 Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk in het kannetje en schuim de melk totdat het kannetje warm is.
  3. 3 Zodra de mengbeker warm is, laat je het stoompijpje in de melk zakken en kantel je het kannetje om een maalstroom in de melk te krijgen, totdat het kannetje bijna te heet is om vast te houden.
  4. Nu heb je gestoomde melk, met een beetje schuim.

Textuur van de melk aanpassen voor je favoriete drankjes

De meeste op espresso gebaseerde koffiedranken bestaan uit gestoomde melk of schuim in verschillende verhoudingen, of heerlijke laagjes van beide. Hier is een beknopte gids voor de fantastische drie ...

Cappuccino

Drie aparte lagen van espresso, gestoomde melk en microschuim. Belucht de melk genoeg totdat er 1 cm luchtige textuur bovenop zit.

Latte

Begin met espresso, dan 2/3 gestoomde melk. Voor 0,5 cm smaakvol microschuim bovenop voeg je iets minder lucht aan de melk toe.

Flat white

Voor een flat white is minder beluchting nodig. Voeg een heel klein beetje lucht toe aan het melkkannetje, dan stomen en draaien. Hierdoor wordt de melk dunner en ontstaat er weinig tot geen microschuim.

Espressoterminologie

In de wereld van espresso worden veel vaste woorden en zinnen gebruikt, wat het allemaal wat verwarrend kan maken.
Dit zijn de meest gebruikte termen.

Een shot bereiden

Een shot espresso bereiden.

EEN SHOT BEREIDEN

Bakjes/filters

Deze bevatten de gemalen koffie waarmee je een espresso kunt zetten. De koffie zit in de filterdrager, die wordt vergrendeld in de groepskop. Er zijn 2 soorten: enkel- en dubbelwandig, en verschillende maten voor 1 of 2 shots.

BAKJES/
FILTERS

Bar

Een maateenheid van atmosferische druk. Eén bar is gelijk aan de hoeveelheid natuurlijke druk op zeeniveau. 15 bar is de optimale hoeveelheid druk voor de extractie van espresso.

BAR

Filterdrager

Dit is de houder voor het bakje/filter die in de groepskop van de machine past.

FILTER
DRAGER

Blooming

Het vrijkomen van CO2 uit de maling, waardoor het water in de maling kan zakken en de oplosbare stoffen worden geëxtraheerd voor een optimale smaak.

BLOEM

Stamper

Gebruikt om de koffie samen te persen tot een vlakke puck in een bakje. Dit wordt aanstampen genoemd. Wanneer de koffie goed is aangestampt, wordt de koffie gelijkmatig geëxtraheerd.

STAMPER

Crema

Het gekleurde schuim boven op een shot espresso, dat wordt gemaakt van de geëxtraheerde oliën.

CREMA

Stoompijpje/opschuimpijpje

Het deel van de meeste espressomachines dat stoom afgeeft om de melk in het melkkannetje eronder textuur te geven.

STOOM
PIJPJE/
OPSCHU
IMPIJPJE

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.