Skip the navigation

Zweeds limpa brood

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Swedish Limpa Bread

Duration
Totaal2h25
Voorbereiden1h50
Koken35min

Hulpmiddelen

StandMixerStandMixer
BreadBowlBreadBowl

Ingrediënten

300 g

tarwebloem

120 g

roggemeel

7 g

zout

10 g

instant gist

1 eetlepel

anijs, gemalen

230 ml

karnemelk

5 g

baksoda

1

sinaasappelrasp

75 ml

melasse

200 ml

water

1 tbsp

lichtbruine suiker

30 g

boter

Stap voor stap

  1. Giet het water in een kleine kookpan. Voeg melasse, bruine suiker, boter en rasp van één sinaasappel toe. Breng het aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Laat het 10 minuten afkoelen.

  2. Meng karnemelk met baksoda. Voeg de melasse toe en meng samen.

  3. Vul de broodkom met heet water om hem te verwarmen, giet het water eruit en dep de kom droog. Bevestig de broodkom aan de KitchenAid mixer/keukenrobot. Plaats de kneedhaak en vergrendel de kop op zijn plaats.

  4. Plaats het bloem, zout, gist en gemalen anijs in de broodkom. Voeg de natte ingrediënten toe en meng op snelheid 2. Kneed 4 minuten op snelheid 2 als een deeg is gevormd.

  5. Haal het deeg van de haak en verwijder de broodkom. Bestuif de bovenkant van het deeg met een beetje bloem. Draai het deeg met de hand om en breng een laagje bloem aan op het deeg. Sluit de kom vervolgens af met het deksel. Laat het deeg 60 minuten rijzen.

  6. Haal de theedoek van de kom en haal het deeg eruit. Breng het voorzichtig over naar een met bloem bestoven oppervlak. Maak er een bal van door een uiteinde van het deeg te pakken en uit te rekken. Vouw het uiteinde vervolgens in het midden van het deeg, alsof je een envelop vouwt. Herhaal dit totdat het deeg een rond brood vormt. Plaats beide handen voorzichtig aan beide zijden en krul je rechterhandpalm voorzichtig rond de rechterrand terwijl je met je linkerhand de bal op het oppervlak draait. Hierdoor wordt het deeg glad gekneed tot een ronde platte vorm.

  7. Bekleed het deksel van de broodkom met bakpapier. Leg het deeg op het deksel en dek het af met de broodkom. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen.

  8. Verwarm de oven voor op 230 °C terwijl het deeg voor de tweede keer rijst. Open de broodkom en kerf het brood. Sluit de broodkom en plaats in de oven. Bak 30 minuten. Gebruik ovenwanten om de broodkom voorzichtig uit de oven te halen. Bak het brood nog 5 minuten of tot de korst goudbruin is. Haal de kom uit de oven en laat het brood afkoelen voordat je het aansnijdt.