i

Alles op orde – opgeruimd de zomer in!

Ricarda Nieswandt

Duitsland

Hier volgen mijn 10 tips voor meer orde in de keuken

Zomer, dat betekent barbecueën met vrienden, mooi weer en vakantie. In de vakantie voelen we ons meteen ontspannen, terwijl we thuis vaak minder leuke klusjes in de keuken moeten opknappen. Vooral als we te gast zijn in een hotel, waar we ons kunnen laten verwennen, maar ook als we een vakantiehuisje hebben gehuurd. In een hotelkamer of vakantiehuisje vinden we alleen de hoognodige dingen en meubels, en ook de keuken is vaak spartaans ingericht. Vaak zien we daar maar vier borden, vier kopjes, afgepast bestek en een onbestemd aantal glazen, maar toch voelen we ons niet bezwaard. Dat ontspannen gevoel kunt u iedere dag hebben, als we ons losmaken van de dingen die we niet nodig hebben.

Over het algemeen bezit een mens al gauw 10.000 dingen. De één verzamelt met liefde boeken, de ander is dol op mode. De keuken is vaak de belangrijkste ruimte in het huis, en wie daar met passie kookt, bezit vaak ook meer dingen dan mensen voor wie koken meer een noodzaak is.

Maar wat gebruiken we nu echt, van alle dingen die in de keuken staan. Wanneer en waarom hebben we het aangeschaft, wanneer hebben we het voor het laatst gebruikt? Momenteel is minimalistisch leven helemaal in, maar dat betekent niet dat men geen bezittingen meer mag hebben. Wie graag en veel kookt, en dat met liefde voor gasten doet, heeft uiteraard een grote tafel nodig, veel stoelen, en een overeenstemmend aantal borden, kommen en bestek. Maar minder is vaak meer, of zoals Jim Henson het zo mooi zei: Simple is good. Ik heb de afgelopen weken mijn keuken opgeruimd en er orde in aangebracht, en voel mezelf nu ook opgeruimder en vrij.

Hier volgen mijn 10 tips voor meer orde in de keuken – voor een opgeruimde zomer!

Tip 1

Ik heb één dag ervoor uitgetrokken en daadwerkelijk alles wat in de keuken stond, opgepakt. Ik heb me afgevraagd, wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt? Gebruik ik het nog steeds? Maakt het mij gelukkig? Ik kwam erachter dat ik niet vijf houten lepels nodig heb en dat ik mijn kop en schotels jaren geleden voor het laatst heb gebruikt. Bewust dingen kunnen loslaten is de eerste stap naar meer orde.

 

Tip 2

Mijn voorraadkast is altijd goed gevuld. Toch heb ik een aantal van de daar opgeborgen levensmiddelen niet zo vaak nodig. Daarom heb ik een eetplan opgesteld en allereerst de levensmiddelen daarin verwerkt die eigenlijk alleen maar ruimte innemen. Nu heb ik weer plek voor de levensmiddelen die ik steeds weer gebruik bij het koken, zoals pasta of gezeefde tomaten. Als ik iets aparts wil koken, kan ik het kort voor die tijd wel aanschaffen.

 

Tip 3

Minimalisten zweren bij de 20-20 regel. Alles wat in 20 minuten en met minder dan 20 Euro vervangen kan worden, wordt opgeruimd. Veel dingen heb ik voorlopig in een doos in de kelder gezet en met mezelf een bepaalde termijn afgesproken. Tot nu toe heb ik ze nog niet gemist.

Tip 4

Voor een beter overzicht in de voorraadkast helpt het om levensmiddelen te sorteren. Alles voor het bakken bij elkaar, pasta, rijst en blikjes tomaten in een groepje, en koffie en thee op hun eigen plek. Zo kunt u dingen sneller en makkelijker terugvinden.

 

Tip 5

Let bij de aankoop al op het ontwerp van keukenapparatuur. Apparaten die er mooi uitzien kunnen op een prominente plek of op het werkoppervlak staan. Alles wat de keuken er rommelig uit laat zien, gaat in een keukenkastje. Bij twijfel wordt het sowieso niet dagelijks gebruikt en valt het onder het kopje stofvangers.

 

Tip 6

Een broodzak heeft een gebruikstijd van 25 minuten. Dat is de tijd tussen het kopen van het brood bij de bakker en het moment dat het op het bord ligt. Het loont daarom de moeite om een broodzak van stof aan te schaffen. Dat ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook beter voor het milieu. Ook andere zakjes en tassen kunnen de keuken uit – hoeveel van de boodschappentassen die we bezitten, gebruiken we echt regelmatig?

Tip 7

Het is belangrijk dat alles, waaronder ook de levensmiddelen, een vaste plek in de keuken heeft. En ook dat het na gebruik meteen weer op de eigen plek wordt teruggezet, of dat het tijdens het koken direct in de vaatwasser wordt gepakt.

 

Tip 8

Onverpakt inkopen – iedere dag belanden ontelbare verpakkingen in de vuilnisbak. Wie onverpakte levensmiddelen wil inkopen, gaat naar de markt of naar een winkel waar etenswaren onverpakt worden aangeboden. Ook in de supermarkt kan men besparen op afval, door zelf verpakkingen mee te nemen of door groente en fruit in papieren zakken te kopen.

 

Tip 9

We zijn gek op kookboeken – maar zeg nou eerlijk, uit welk kookboek koken we daadwerkelijk regelmatig? Misschien kunt u vrienden blij maken met bijzondere gerechten. Ook hier geldt – opruimen wat je niet gelukkig maakt.

 

Tip 10

Opruimen in de avond – gebruikt bestek in de vaatwasser zetten, gebruikte levensmiddelen terug in de voorraadkast. Misschien alvast de tafel dekken voor het ontbijt. Zo ga je niet alleen opgeruimd de zomer in, maar begin je opgeruimd aan iedere dag!

Gerelateerde inhoud

top

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.