i

De home-made moestuin

5 gouden regels om thuis te telen

Duurzaam, economisch en biologisch. Kinderen vinden het leuk, volwassenen vinden het ontspannend en het houdt de ouderen onder ons actief. Dat is wat de home-made moestuin doet. Of het nu op een klein balkon of groot terras gebeurt, de “thuis-moestuin” is een mooie uitkomst voor diegene die zijn vrije tijd mentaal en fysiek actief wil doorbrengen. Het is een hobby die zorg, aandacht en ook een beetje wetenschap vergt. Het telen en consumeren van kruiden, groenten en fruit direct in huis is de beste manier om de 0-km-filosofie na te leven. Daarnaast is het een manier om de schoonheid van de natuur van dichtbij te ervaren en opnieuw te ontdekken. Tegenwoordig is het mogelijk een eigen moestuin te onderhouden, zelfs als u geen tuin heeft: Hier zijn enkele essentiële tips om dit te doen.

1. RUIMTE en LICHT TEST

Als u kiest voor een moestuin binnenshuis, dient u eerst een ruimte te zoeken waar het groot genoeg is om meerdere potten of plastic bakken neer te zetten. Daarnaast moet de ruimte goed verlicht zijn (minstens 5/6 uren zonlicht per dag) en is bij voorkeur gelegen op het zuidoost of -westen. Met de juiste ruimte kan de oogst dus het hele jaar door plaatsvinden omdat de plant beschermd wordt tegen winterse temperaturen maar wel gevoed wordt met zonlicht.

De ideale oplossing zou zijn om de moestuin achter een zonnig raam in een koele kamer te plaatsen, dit in het bijzonder voor bladgroenten (sla) en groenten als wortels en radijzen die weinig ruimte innemen. Terwijl gewassen als komkommer, bonen, tomaten en paprika, die gedurende een zekere periode fruit produceren, een warmere ruimte nodig zullen hebben.

2. AARDEWERK en PLASTIC POTTEN

Vele aromatische kruiden en groenten groeien perfect in potten van aardewerk met schotels, maar het is ook zo dat in de eerste fase van het kweekproces een zaaibed of een ondiepe bak nodig zal zijn die daarentegen wel breed genoeg is. Dit kunnen simpele plastic trays zijn. 

Zodra de zaadjes zijn uitgegroeid tot plantjes, zullen ze overgeplaatst moeten worden in potten die groot genoeg zijn voor het type plant en de wortels van daarvan. Grootte en diepte bepalen de geschiktheid voor bepaalde wortels zoals bij sla, ook decoratieve soorten, is een diepte nodig van 20-25 cm, terwijl voor paprika's, tomaten en kleine aubergines de diepte 30-40 cm moet zijn.

3. AARDE en BEMESTING

Dit is een zeer belangrijk punt, afhankelijk van het type plant dat wordt gekweekt. Minimaal driekwart van de pot moet gevuld worden met een type grond dat zorgt voor een goede drainage, behoud van de nodige vochtigheid en toevoer van voedingsstoffen. Er kan een medium-getextureerde bodem (aarde, veen, perliet, vermiculiet) of een universele bodem worden gebruikt. Echter het belangrijkste is dat bij elke verpotting een evenwichtige, vloeibare en langzaam werkende meststof wordt toegevoegd. Voor de reeds gekweekte gewassen is deze behoefte lager.

4. IRRIGATIE en VOCHTIGHEID

Net als licht en temperatuur, hebben de planten in huis een constante irrigatie nodig omdat ze geen gebruik kunnen maken van regen en de vochtigheid die een tuin bijvoorbeeld met zich meebrengt. De hoeveelheid water moet op kamertemperatuur, constant en frequent zijn, afhankelijk van het soort gewas. 

Ten slotte moeten er rekening worden gehouden met de aanwezigheid van radiatoren, vooral in de winter wanneer deze worden gebruikt en een droge lucht creëren. Een handige tip (ook voor degenen die in de ruimte leven) is om een kom water op de radiator te zetten waardoor deze verdampt en de vochtigheid in de ruimte weer op pijl brengt.

5. KEUZE en TRADITIES

Het is altijd slim om traditionele zaden te kiezen, dat wil zeggen planten die al minstens 50 jaar worden gekweekt, en indien mogelijk, rekening te houden met de verschillende ruimten die u tot uw beschikking heeft zodat het klimaat in het algemeen geen belemmering vormt maar juist een stimulans zal zijn voor de groei van de planten. Het leuke is dat de kleine home-made moestuin u ook (bijna) altijd voorziet van nieuwe zaden voor het volgende jaar die voortkomen uit de vruchten van uw eigen planten.

Gerelateerde inhoud

top

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.