Eco Village Chic

Hudson Springs, het duurzame dorp voor liefhebbers van goede voeding, op slechts 2 uur van New York

In de collectieve verbeelding is een ecodorp een gemeenschap van mensen die hebben beslist om samen te gaan wonen in de ongerepte natuur, daarbij geïnspireerd door idealen van duurzaamheid, landbouw en zo nu en dan ook spiritualiteit. Stel je echter eens een ecogemeenschap voor die mensen verbindt met de geneugten van de natuur, die het langzaam aan doet, en die alle elementen van ecologische duurzaamheid verenigt maar er een totaal nieuwe look aan geeft. Een plek die aspecten van duurzaamheid kan combineren met - vandaag zo alomtegenwoordig - comfort. Ver genoeg van de stedelijke bebouwing om ten volle te genieten van een heel ander scenario, en toch voldoende dichtbij om gemakkelijk terug te kunnen naar de stad wanneer dat nodig is. Dat is geen luchtkasteel, maar een project waar aan gewerkt wordt in de staat New York. Het is ontwikkeld door een Italiaans-Amerikaanse architect, Peter Lombardi, en wordt in de komende twee jaar afgewerkt. En dat op maar twee uur verwijderd van het kloppende hart van Manhattan.

Van gezinnen met jonge kinderen tot alleenstaande New Yorkse 50+'ers die niets moeten hebben van een eenzaam, teruggetrokken leven: het doelpubliek - mensen die interesse hebben getoond in het kopen (of huren) van een huis in Hudson Springs zodat ze van het leven kunnen genieten in de natuur, zonder echter de gemakken en de voorzieningen op te geven (bedrijfsruimten, scholen, de sportschool en de thermen!) - is buitengewoon gevarieerd.
Het hele dorp voorziet in zijn eigen behoefte dankzij twee werkboerderijen, tuinen en serres met uitsluitend biologische gewassen. De grote interesse voor biologische voeding zien we ook terug in de GMO-vrije zadenbibliotheek, die een uitwisselingssysteem heeft met andere centra voor biologische voeding. Er is veel interesse getoond voor kook- en landbouwlessen: hoe kan je zelf biologisch voedsel verbouwen en klaarmaken. Er zijn zelfs lessen voor mensen die maar één dag in het ecodorp willen wonen. En gezien de nabijheid van de grote stad, is dit een zeer haalbaar project, legt Peter Lombardi uit:

De staat New York is een hele vooruitstrevende regio wat betreft 100% biologische teelt, waar oude en nieuwe technieken samengaan.

Array

“De nabijheid van een metropool als New York is een geweldige hulp een een mooie gelegenheid voor stadmensen om een nieuwe manier van leven te ervaren zonder er al te ver voor te moeten reizen. Een open ruimte die voor iedereen toegankelijk is, waar mensen opnieuw kunnen ontdekken hoe het is om in nauw contact met de natuur te leven. De mensen die hier zullen wonen, moeten bijdragen aan de gemeenschap. Dit is precies een van de doelen die de fundamenten van het project vormen: op deze plek een gevarieerde gemeenschap opbouwen die bijdraagt aan het welzijn van het dorp door zijn eigen specifieke karakter en bekwaamheden.”
Toch is het strategische voordeel van dichtbij de Big Apple te zitten niet de enige reden waarom Lombardi voor deze regio heeft gekozen: “De biologische landbouwbeweging is heel sterk in de staat New York. Dit is de belangrijkste reden waarom wij deze regio gekozen hebben als de plaats voor het ecodorp: de mensen hier gebruiken oude landbouwtechnieken naast de moderne methodes. Maar er was zich vooral al een heel groot bewustzijn en een cultuur rondom dit thema aan het vormen, en die worden steeds sterker. Dit bewustzijn vind je nergens anders in de Verenigde Staten, waar biologische voeding niet noodzakelijk altijd verkrijgbaar is en waar op grote schaal voedsel wordt verbouwd dat vervuild is, hetgeen vaak leidt tot besmetting van aangrenzende akkers. In dat opzicht is de staat New York echt helemaal anders.”

In ons project produceren de duurzame gebouwen waar Hudson Springs uit bestaat meer energie dan zij verbruiken

Array

Het is een oase waar architectuur en ruimtelijke ordening traditionele gebruiken combineren met moderne kennis. Een levendige, duurzame gemeenschap die gebaseerd is op de universele beginselen van ontwerp, verhouding, evenwicht en harmonie en op de theorie van de gulden snede om de link te leggen tussen menselijke creaties en de natuur. Interieur- en exterieurdesign om een gevoel van vrede en tevredenheid te cultiveren. Met het idee van een taal die alles en iedereen verenigt en respect heeft voor wat de plaats zo bijzonder maakt.
“De kleur- en materiaalkeuze is gebaseerd op de kenmerken van het gebied waar het dorp gebouwd zal worden, want we willen de omgeving waarin het dorp zal staan, respecteren. Zo worden de huizen gebouwd met strobalen. Dat is een techniek die al duizenden jaren wordt gebruikt, en die niet alleen weinig kost en makkelijk toe te passen is, maar ook bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Deze huizen ademen, ze leven!” aldus Lombardi. “Een ander interessant aspect is dat elk huis in Hudson Springs meer energie produceert dan verbruikt. Met een systeem dat we NET Positive noemen, gebruiken we de overtollige energie om de accu's op te laden, de energie op te slaan en het overschot te verkopen.”

In ons dorp wordt de kunstverlichting elke nacht gedimd of juist sterker gezet afhankelijk van de hoeveelheid maanlicht.

Array

Hudson Springs is ook een eerste stap in de richting van de creatie van een format die over de hele wereld verspreid moet worden, te beginnen in Florida en daarna in Marokko. De kans bestaat - is eigenlijk vrij groot - dat de format binnen een paar jaar tijd ook naar Europa komt. De bedoeling is dat de format zich kan aanpassen aan de omstandigheden van de plaats waar het wordt gebouwd, waarbij het de plaatselijke tradities overneemt en er zelfs de nadruk op legt. In de staat New York, waar oorspronkelijk indianenstammen leefden, is er de bereidwilligheid om tradities te blijven toepassen die al duizenden jaren oud zijn. Zo werd de top van de heuvel ooit gebruikt als baken, waar vuren werden aangestoken om met andere stammen te communiceren. Op dit stuk land wordt Hudson Springs gebouwd, en bovenop de heuvel wordt een lamp gebouwd die werkt op zonne-energie en die zal flitsen bij speciale gelegenheden. We zijn al gewend aan zonne-energie. Kunnen we ook maanlicht gebruiken?
“Voor de buitenverlichting van het dorp hebben we een maanlichtsysteem gepland, dat maanlicht opvangt en meet en de lichtsterkte in het ecodorp daaraan aanpast. Elke maand volgt het systeem de maancyclus en de maanfasen, en op nachten met een volle maan worden de kunstlichten gedimd om plaats te maken voor het prachtige maanlicht. Het is een manier om energie te besparen en om minder te vervuilen, maar het stelt de inwoners vooral in staat om ten volle te genieten van een van de meest belangrijke cycli uit de natuur, om zich een deel te voelen van het universum. En om één te worden met de sterren.”

Gerelateerde inhoud

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.