Een ander soort design

Zelfgeproduceerde design is een opkomend cultureel fenomeen, zoals blijkt uit de editie 2016 van de Milano Design Week

Men herontdekt de passie voor het “maken”, de handvaardigheid. Het gaat hier niet enkel om het ontwerpen van voorwerpen. Het betreft een weloverwogen keuze, het innemen van een krachtig standpunt: zelfgeproduceerde design betekent niet alleen het uitvinden van een voorwerp, maar ook het opvolgen van de volledige productie- en distributiecyclus. Met het doorbreken van de klassieke industriële designketen, met haar seriële processen en grote aantallen, leidt de zelfproductie tot een terugkeer naar het trage ritme van de ambachtelijke traditie met kleine series (of zelfs unieke stukken) en zonder de noodzaak aan een belangrijke initiële investering.

De resultaten van deze ontwerpfilosofie zijn voorwerpen die een verhaal vertellen, verwezenlijkt dankzij de herontdekking van de ambachtelijke traditie maar zonder daarbij de nieuwe technologieën, zoals de 3D-printer, te verachten. Vernieuwende werkwijzen of in elk geval methoden die ver verwijderd zijn van de industriële. Accessoires en meubilair, ook voor in de keuken, verrijkt met het interessant verhaal dat elk voorwerp in zich draagt.

Zo vormt zich een alternatief parcours, uitgestippeld door creatievelingen die deel uitmaken van een werkelijkheid die steeds meer op de voorgrond komt te staan, ja zelfs een sterke groei kent. En vandaag krijgt die een plaats op internationale evenementen zoals de Milano Design Week, van 12 tot 17 april. Het werk van een aanzienlijke groep onafhankelijke designers is aanwezig op Fuorisalone (www.fuorisalone.it), in het gebied Lambrate en Porta Romana en bij de Fabbrica del Vapore.

Zelfgeproduceerde design is een ontwerpfilosofie waarbij de designer vrij experimenteert met ambachtelijkheid en nieuwe technologieën en ze met elkaar te verbindt.

Ze houden ervan zichzelf te beschrijven als creatievelingen die tegen de stroom op varen. Immers: «enkel een dode vis drijft met de stroom mee». Dit is de pay-off van FuoriSalmone, een netwerk van designers, ondernemingen, ontwerpers en operatoren van de sector. Voor de afdeling food design presenteert FuoriSalmone «Experience Smell Tasting» van Tiziana Ponzio (@Loft FUORISALMONE- Via Massimiano 25). Het betreft een onderzoekstraject dat begon bij de ontleding van de geuren en leidde tot de realisatie van het project “OL_factory Set”: een set van vier producten voor het degusteren. Ze zijn speciaal ontworpen om ons te begeleiden bij een nieuwe olfactorische ervaring aan tafel, om de perceptie en de herinnering van hetgeen men degusteert te versterken. De set bestaat uit: “Giglio”, “Aroma”, “Nebula” en “Organo”.

De vorm en functie van deze voorwerpen zijn geïnspireerd door de wereld van de parfumerie, om bewust te oriënteren op een olfactorische ervaring. Dit is enkel een voorbeeld van hoe zelfgeproduceerde design een vruchtbare grond vormt voor onderzoek en experiment. Het biedt de mogelijkheid vrij te ontwerpen zonder noodgedwongen de traditionele spelregels te volgen. Een duidelijk signaal van de uitbreiding van de wereld van de zelfproductie is het ontstaan en de groei, ook in Italië, van evenementen die volledig gewijd zijn aan deze onafhankelijke stroming in de design. Een voorbeeld is Source self-made design (www.sourcefirenze.it), een jonge maar gevestigde waarde in Firenze, gewijd aan zelfproductie. Elk jaar stelt men er internationale designers voor. In haar vierde jaar is het ook een permanent laboratorium geworden voor vorming en creativiteit. Source keert terug naar Fuorisalone en doet het door haar designers een loft van 150 m² te laten inrichten bij de Porta Romana (via Burlamacchi, 6). In de keuken treffen we o.a. “Bordolese” van Studio Lievito, een marmeren vaas met daarin een deegrol.

Studio Lievito ziet zichzelf als een schakel tussen verleden en toekomst: terugkeer naar het ambachtelijke meesterschap voor een nieuwe visie op de moderne techniek van de industriële productie. Seriële producties die met de hand afgewerkt zijn, het aan de lopende band samenstellen van unieke stukken om te beantwoorden aan de nood aan slow design, maar die mee evolueert met de logica van de hedendaagse markt. Nog voor Source vinden we de decanteerkaraf “Mezzaluna” van Codice. Naargelang de hoeveelheid wijn, toont de decanteerkaraf verschillende designs die telkens een nieuwe maanfase voorstellen. Hier komen functionaliteit en poëzie samen in een uniek ambachtelijk stuk.

Vaak vormt het koppel designer-ambachtsman de winnende combinatie, maar we zien ook interessante variaties op dit thema. Een voorbeeld is Amaaro!, een laboratorium in Emilia voor de zelfproductie van voorwerpen in keramiek, ontstaan in 2012 uit de samenwerking tussen een architect en een kunstschilder. Verschillende achtergronden die elkaar aanvullen in het zoeken naar vormen, materialen en kleuren. Bij DIN-DESIGN IN, een evenement georganiseerd door het designers- en architectencollectief Promote Design (www.promotedesign.it) dat plaatsvindt in een grote industriële ruimte bij Lambrate (via Massimiano, 6), zien we Struzzine van Amaaro!. Koffiekopjes en glazen met zoömorfe oortjes, een struisvogel en een olifant, gecombineerd met veelvormige bordjes uit hetzelfde materiaal. Elk stuk is handgemaakt en geverfd met engobe onder glazuur in verschillende pasteltinten.

En er zijn niet alleen professionele samenwerkingen. De tentoonstelling TOGETHER, een voorwerp voor twee van curator Maria Christina Hamel, gaat over designers die zowel op professioneel als op sentimenteel vlak samen een traject hebben afgelegd. Desigerkoppels die voorwerpen ontwerpen speciaal bedacht voor het leven als koppel, vervaardigd door zes ambachtslui van Albisola. De tentoonstelling, in de Fabbrica del Vapore (2-17 april), heeft plaats in het kader van Sharing Design, een evenement dat focust op het thema van de zelfproductie, groene innovatie en gedeeld ontwerp, bedacht en georganiseerd door Milano Makers (www.milanomakers.com) in samenwerking met de Stad Milaan.

Dit jaar is het thema van de samenwerking tussen designers en ambachtswinkels de keuken, bedacht voor koppels. Het is trouwens het laatste hoofdstuk van een project met als doel het realiseren van thematische collecties van zelfgeproduceerde voorwerpen in keramiek, waarbij elk jaar een verschillende Italiaanse gemeente betrokken wordt.

imgNL

Enkele voorbeelden uit de tentoonstelling? Een bordenset ontworpen door de Studio Veneziano+Team, geboren uit de ontmoeting tussen Gianni Veneziano en Luciana Di Virgilio in 2007. Het is een bordenset in keramiek met decalcomanie –verdeeld over de drie borden – die een penseelstreek met waterverf nabootst. Veneziano herinnert ons aan het risico van de gewoontevorming bij het samenleven als koppel. Het betreft een keukenvoorwerp die ons wijst op een gevaar dat steeds aanwezig is en, waarom niet, ons motiveert om niet in die valkuil verzeild te raken. We moeten in ons dagelijks leven blijvend op zoek gaan naar nieuwe creatieve ideeën.

Gerelateerde inhoud

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.