i

Hoe creëren we minder afval in de keuken? / 131 - How to Make Less Waste in the Kitchen

Anne Lataillade

Frankrijk

Volgens het Franse Environment and Energy Management Agency (ADEME) gooit elke Fransman gemiddeld 29 kg eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is natuurlijk slecht voor de planeet en het heeft ook een aanzienlijke impact op het gezinsbudget. Hoe kunnen we dit verminderen? Hier zijn enkele tips en trucs.

Minder afval betekent minder inkopen.

 Denk van tevoren na over uw maaltijden van de aankomende week. Op welke dagen bent u thuis, eten de kinderen mee of in de schoolkantine etc. Op deze manier kunt u de juiste hoeveelheid koken. Waarom zou u de nieuwe trend van batch cooking in het weekend niet eens proberen?

 Maak een boodschappenlijst: Kijk voordat u naar de markt of supermarkt gaat eerst in de keukenkasten en koelkast en schrijf op wat u nodig hebt. Wijk niet af van uw boodschappenlijst.

 Koop kleine hoeveelheden groenten en fruit (less is more) koop geen speciale aanbiedingen. Het lijkt in eerste instantie misschien een goede deal, maar dat is het niet als u de helft ervan moet weggooien omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Kies groenten en fruit op basis van hoe rijp ze zijn en wat u echt nodig hebt.

 Controleer de houdbaarheidsdata van verse producten. Kijk altijd op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum. Kies items met de langste houdbaarheid.

• Als u diepvriesproducten koopt, zorg er dan voor dat de voorraad regelmatig circuleert en dat u uw vrieslade en -vakken regelmatig leegmaakt.

Minder afval betekent optimaliseren van de manier waarop u voedsel bewaart:

• Investeer in hermetisch afgesloten vershoudbakken van goede kwaliteit zodat u de resten van gekookte gerechten kunt bewaren. Schrijf op een label wat erin zit en de datum waarop het is gemaakt. Laat het afkoelen voordat u het in de koelkast zet.

• Organiseer uw koelkast en houd rekening met de koude en minder koude vakken in de koelkast. Stop hem niet te vol. Hiermee houdt u overzicht en kan de koude lucht beter circuleren.

• Wanneer u de koelkast inruimt, leg dan de producten die eerst moeten worden geconsumeerd altijd vooraan.

• Bewaar fruit en groenten in de koelkast of in een kelder. Investeer in het laatste geval in een voedselopslagkast ter bescherming tegen vliegjes en andere beestjes terwijl ze verder rijpen.

• Wacht niet met investeren in een vacumeermachine. Deze zijn verkrijgbaar tegen zeer betaalbare prijzen.

Minder afval betekent slim koken.

Hebt u overrijp fruit, oud brood, yoghurt in huis die op het punt staat om over de datum te gaan, of is er wat vlees over? Wat doe je?

→ Fruit over: is het te rijp en wilt u het liever niet meer eten? Geen paniek, u kunt het gebruiken om jam of compote mee te maken. Het is heel gemakkelijk en u kunt smaken mengen (appel en peer, perzik en abrikoos). Wilt u het niet meteen eten, doe ze dan in de vriezer of in potten. U zult er later blij mee zijn. Voeg kleine beetjes toe aan een simpele yoghurtcake of dessert. Het is simpel, praktisch en in plaats van weggooien wordt het product getransformeerd. Een andere smakelijke optie is het maken van smoothies: doe het fruit in de blender, voeg er melk of ijsblokjes aan toe, meng het samen en voilà, u hebt een heerlijk zacht drankje.

→ Groenten over: Optie één: snijd ze in stukjes, blancheer ze en doe ze in de vriezer zodra ze zijn afgekoeld. Optie twee: bereid ze meteen en denk dan aan soepen en sauzen. U kunt dit invriezen of in potten doen voor dagen dat u niets in huis hebt.

→ Vlees over: Pas op, dit is een bijzonder lastig product. Wacht niet tot de laatste dag met het rauw invriezen (haal het uit de verpakking en stop het in een speciale plastic diepvrieszak). Heeft u gekookt vlees dat op het punt staat te verouderen? Waarom maakt u er dan geen quiche of hartige taart mee? Heerlijk! Denk aan prei en bacon of cherrytomaatjes en ham.

→ Brood over: Hét go-to-recept is wentelteefjes, een smakelijke ‘old-school’ traktatie. Klop 2 eieren, voeg ½ liter melk en 150 g suiker toe en meng het geheel. Doop de plakjes oud brood in het mengsel en bak ze in een pan met wat boter tot ze bruin zijn. Strooi er vlak voor het opdienen een eetlepel vanillesuiker overheen.

En ten slotte, als u nog meer ideeën nodig hebt om te koken met overschotjes, kijk dan gewoon even op internet. Er zijn veel blogs en YouTube-kanalen met tal van suggesties om u dagelijks te helpen.

Gerelateerde inhoud

top

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.