Gratin dauphinois
Deze klassieke Franse gratin is ultiem comfort food.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
Serveren
30 g
boter
1,5 eetlepel
bloem
375 ml
melk
225 ml
room
3
knoflookteentjes
1,5 theelepel
melk
1 tsp
peper
6 takjes
verse tijm
1 tsp
nootmuskaat
1,5 kg
aardappelen
105 g
gruyèrekaas
Stap voor stap
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer constant met een garde gedurende 2 minuten.
Voeg al roerend geleidelijk de melk en de room toe. Breng het geheel aan het sudderen. Pel knoflook en hak deze fijn. Voeg knoflook, zout, peper, tijm en nootmuskaat toe in de pan en laat 5 minuten sudderen op een laag vuur.
Schil de aardappelen. Plaats de omkeerbare snij/-raspschijf met de snijkant richting het voedsel in de foodprocessor. Snijd de aardappelen op snelheid 1.
Draai de schijf om om de kaas te raspen op snelheid 2.
Strijk een ovenbestendige schaal in met boter. Maak een laagje met het roommengsel. Voeg 1/3 van de aardappelen toe. Doe de saus erover en bestrooi met 1/3 deel van de kaas. Voeg op deze manier nog 2 lagen toe. Bestrooi de laatste laag niet met kaas, maar leg de kaas opzij.
Bedek de schaal met aluminiumfolie laat 1 uur in de oven staan. Verwijder het aluminiumfolie. Besprenkel met kaas en plaats nog eens 15 minuten in de oven op 200 °C totdat de bovenkant mooi bruin is.