Skip the navigation

Gratin dauphinois

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Gratin Dauphinois

Deze klassieke Franse gratin is ultiem comfort food.

Duration
Totaal1h40
Voorbereiden25min
Koken1h15

Hulpmiddelen

FoodProcessorFoodProcessor

Ingrediënten

Serveren

30 g

boter

1,5 eetlepel

bloem

375 ml

melk

225 ml

room

3

knoflookteentjes

1,5 theelepel

melk

1 tsp

peper

6 takjes

verse tijm

1 tsp

nootmuskaat

1,5 kg

aardappelen

105 g

gruyèrekaas

Stap voor stap

  1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer constant met een garde gedurende 2 minuten.

  2. Voeg al roerend geleidelijk de melk en de room toe. Breng het geheel aan het sudderen. Pel knoflook en hak deze fijn. Voeg knoflook, zout, peper, tijm en nootmuskaat toe in de pan en laat 5 minuten sudderen op een laag vuur.

  3. Schil de aardappelen. Plaats de omkeerbare snij/-raspschijf met de snijkant richting het voedsel in de foodprocessor. Snijd de aardappelen op snelheid 1.

  4. Draai de schijf om om de kaas te raspen op snelheid 2.

  5. Strijk een ovenbestendige schaal in met boter. Maak een laagje met het roommengsel. Voeg 1/3 van de aardappelen toe. Doe de saus erover en bestrooi met 1/3 deel van de kaas. Voeg op deze manier nog 2 lagen toe. Bestrooi de laatste laag niet met kaas, maar leg de kaas opzij.

  6. Bedek de schaal met aluminiumfolie laat 1 uur in de oven staan. Verwijder het aluminiumfolie. Besprenkel met kaas en plaats nog eens 15 minuten in de oven op 200 °C totdat de bovenkant mooi bruin is.