Skip the navigation

Chocolade chili gelato

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Chocolate Chili Gelato

Je zult smullen van deze fantastische variatie op klassiek chocolade-ijs. Zoet en romig, met extra pit.

Duration
Totaal45min
Voorbereiden30min
Koken15min

Hulpmiddelen

IceCreamMakerIceCreamMaker
StandMixerStandMixer

Ingrediënten

Serveren

4 stuks (70 g)

grote eierdooiers

150 g

kristalsuiker, zonder klontjes

500 ml

volle melk

110 ml

volle slagroom

100 g

cacaopoeder

55 g

pure chocolade, in kleine stukjes

1 ½ theelepel

chilipoeder

snufje

zout

2 theelepels

vanilla extract

Stap voor stap

  1. Plaats de KitchenAid IJskom gedurende 24 uur in de vriezer.

  2. Bevestig het gardeaccessoire op de KitchenAid mixer/keukenrobot. Doe de dooiers en 50 g suiker in de mengkom, zet de mixer/keukenrobot op snelheid 4 en klop gedurende 1 minuut - of tot het mengsel licht en luchtig is. Zet apart.

  3. Doe de volle melk, de volle slagroom en de resterende 100 g kristalsuiker in een steelpan. Klop tot alle ingrediënten volledig vermengd zijn. Verhit het mengsel op een middellage temperatuur, roer daarbij af en toe, totdat er stoom van het mengsel af begint te komen.

  4. Neem voorzichtig 100 ml van de hete vloeistof uit de pan en giet dit langzaam in het eierdooiermengsel terwijl je constant blijft kloppen. Giet dit getempereerde eierdooiermengsel vervolgens in de steelpan, en blijf voortdurend kloppen terwijl je het toevoegt.

  5. Verhoog de temperatuur naar middelhoog. Gebruik een spatel en roer het mengsel hiermee constant door. Let er daarbij op dat je de bodem steeds schoonschraapt, om aanbranden te voorkomen. Blijf het mengsel verwarmen totdat het dikker is geworden en aan de spatel blijft kleven. HET MENGSEL MAG NIET KOKEN.

  6. Neem de steelpan van het vuur en voeg de cacaopoeder, pure chocolade, specerijen en zout eraan toe; klop door totdat de chocolade is gesmolten en helemaal is opgenomen in het mengsel. Zeef onmiddellijk hierna de custard in een kom, door een fijnmazige zeef.

  7. Roer het vanille-extract erdoorheen. Bedek de kom met huishoudfolie zodat dit de bovenkant van de custard raakt, en laat de kom minstens twee uur lang koelen in de vriezer.

  8. Wanneer je er ijs van wilt draaien, neem je de ijskom uit de vriezer en vergrendel je deze op de basis van de mixer/keukenrobot. Plaats de roerspaan in de kom, en giet het lavendel-custardmengsel in de kom. Vergrendel de mixerkop, zet de snelheid op Roeren, en stel de timer in op twintig minuten.

  9. Als het draaien van het ijs klaar is, lepel je het in een luchtdicht afsluitbaar diepvriesbakje en plaats je het in de vriezer. Laat het gedurende zes tot acht uur bevriezen. Nu kun je het ijs serveren.

  10. Je kunt voor dit recept elk gewenst type gemalen chilipoeder gebruiken. Deze specifieke kruidenmengsel combineert goed met de pure chocolade. Als je niet van heel pittig houdt, kun je de hoeveelheid halveren. Je kan de pure chocolade ook vervangen door melkchocolade of een halfzoete variant.