Skip the navigation

Dubbele chocolade bietentaart

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Double Chocolate Beetroot Cake

Vier onze kleur van het jaar met deze overheerlijke bietentaart!.

Duration
Totaal1h15
Voorbereiden45min
Koken30min

Hulpmiddelen

BlenderBlender
StandMixerStandMixer

Ingrediënten

290 g

bieten, geschild en in blokjes gesneden

4 g

espressopoeder

18 g

bietenpoeder

21 g

cacaopoeder

236 ml

water

120 g

zure room/volle yoghurt

4

grote eieren

18 ml

vanille-extract

60 ml

olijfolie

600 g

suiker

410 g

bloem

4 g

baksoda

5 g

zout

113 g

pure chocolade

225 g

ongezouten boter op kamertemperatuur

450 g

roomkaas op kamertemperatuur

3-6 g

bietenpoeder (opmerking: hoe meer bietenpoeder, hoe rozer het glazuur)

875 g

poedersuiker

Stap voor stap

  1. Maak de bietenpuree. Doe de voorbereide pieten in een pan en voeg water toe tot ze 3 cm onder water staan. Breng aan de kook en zet daarna het vuur op de middelste stand. Laat twintig minuten koken of totdat je er makkelijk met een vork doorheen prikt. Haal de gekookte bieten met een schuimspaan uit het water en doe ze in de mengbeker van de KitchenAid blender. Giet ongeveer 60 ml van het kookvocht van de bieten in de mengbeker (bewaar het resterende kookvocht). Meng op snelheid 2 tot een gladde bietenpuree. Haal de puree uit de blender en zet apart.

  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet drie taartvormen in en bestuif ze met cacaopoeder.

  3. Breng het water met 240 ml van het kookvocht van de bieten aan de kook. (Je kunt het resterende kookvocht nu weggooien.) Haal van het vuur. Meng in een andere kom het cacao-, espresso- en bietenpoeder. Giet daarna het kokende water erover en roer totdat het volledig is opelost. Voeg vervolgens een kopje bietenpuree en de zure room of de yoghurt toe en meng tot een geheel. Zet apart.

  4. Doe de eieren, het vanille-extract en de olijfolie in een glazen maatbeker met een schenktuit. Meng het nog niet. Zet apart.

  5. Bevestig de platte menghaak met flexibele rand op de KitchenAid mixer/keukenrobot en doe de suiker, de bloem, de baking soda en het zout in de mengkom. Zet op snelheid 2 en mix gedurende 30 seconden. Verlaag de snelheid naar Roeren en giet de natte bietenmix voorzichtig bij het droge mengsel. Voeg vervolgens de mix van ei en olijfolie langzaam toe, één ei per keer. Als alle natte ingrediënten zijn toegevoegd, verhoog je 10 seconden lang naar snelheid 2. Haal de kom los van de mixer/keukenrobot en zet apart.

  6. Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water (zorg er wel voor dat de kom het water niet raakt) of in intervallen van 10 seconden in de magnetron. Meng de gesmolten chocolade met de hand door het beslag.

  7. Giet een derde van het beslag in elk van de drie voorbereide taartvormen en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven of totdat een satéprikker schoon uit de taarten komt. Haal de taarten uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen op een rekje voordat je ze uit de bakvormen haalt om ze helemaal te laten afkoelen.

  8. Maak het glazuur terwijl de taarten afkoelen. Bevestig de platte menghaak met flexibele rand weer op de mixer/keukenrobot en doe de boter, de roomkaas, het vanille-extract en het zout in de mengkom. Mix de ingrediënten 3-4 minuten op snelheid 6 tot ze een lekker luchtig geheel vormen. Verlaag de snelheid naar Roeren, voeg het bietenpoeder en ⅓ van de poedersuiker toe en verhoog de snelheid naar 4 om alles te mengen. Herhaal dit proces twee keer om alle poedersuiker op te laten nemen en klop dan nog 60 seconden op snelheid 4.

  9. Als de taarten helemaal afgekoeld zijn, leg je één taartlaag op een bord of taartplateau en smeer je met een paletmes voorzichtig een gelijkmatige laag glazuur over de bovenkant. Leg de tweede taart hierop, breng weer glazuur aan en leg daar vervolgens de laatste taart op. Maak de taart af met de laatste laag glazuur en garneer met wat bietenpoeder en zoete kersen. Laat volledig afkoelen zodat het glazuur hard wordt en serveer de taart.