Skip the navigation

Kruiden en bloemenboter

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
herbandflowerbutter_thumbnail.jpg

Maak prachtige boter met Blossom, onze nieuwe mixer/keukenrobot uit de Design serie.

Duration
Totaal20min
Voorbereiden20min

Hulpmiddelen

StandMixerStandMixer

Ingrediënten

Serveren

560 ml

volle room met 38% vet

-

koud water

1 takje

tijm

1 takje

dille

1 takje

platte peterselie, grof gescheurd

1

green onion, bias sliced

20 g

combinatie van eetbare bloemblaadjes naar keuze, zoals dropplant, goudsbloem, viooltjes, calendula, oost-indische kers of bernagie. waterkers en ki...

Stap voor stap

  1. Schenk room in de kom van je mixer/keukenrobot met de garde eraan bevestigd. Begin met kloppen op snelheid 1, waarbij je langzaam aan verhoogt tot snelheid 10 terwijl het mengsel dikker wordt.

  2. Na een paar minuten ontstaat er slagroom. Ga door met mixen. Na nog een paar minuten scheiden de vette vaste stoffen zich van de vloeibare stoffen en je ziet dat er zich klompen botervet beginnen te vormen, waarbij er vloeibare karnemelk op de bodem van de kom overblijft. Als de vloeistoffen beginnen te spetteren, kun je een schenkschild gebruiken of een kleine theedoek over de bovenkant van de mixer/keukenrobot leggen.

  3. Zeef vette vaste stoffen uit de karnemelk met een fijne zeef of kaasdoek boven een kom om de karnemelk op te vangen. Doe de vette vaste stoffen zonder de karnemelk terug in de kom van de mixer/keukenrobot en meng nogmaals op snelheid 10. Mogelijk kun je er nog wat karnemelk uit knijpen.

  4. Schraap boter uit de garde en plaats in de zeef. Schenk koud water over de boter om overgebleven karnemelk weg te spoelen. Spoel het water weg in de gootsteen en spoel de boter nog twee keer. Je hebt nu smeerbare, ongezouten boter die klaar is om gekruid te worden.

  5. Scheur de blaadjes van de kruiden en de bloemblaadjes in kleine, hapklare stukjes. Verwijder alle steeltjes en kelkblaadjes. Het is niet lekker om een hele mondvol bloem in je boter te hebben.

  6. Spreid boter uit op een snijplank en bestrooi met bloemen, kruiden en smaken. Je kunt deze boter nu op brood of een cracker smeren.