Skip the navigation

Lavendelijs met honingcaramel en dadels

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Lavender Ice Cream with Honey Caramel and Dates

Dit verrukkelijke ijs met lavendel en honing is zoet en geurig. Geniet ervan op een zonnige zomermiddag.

Duration
Totaal55min
Voorbereiden30min
Koken25min

Hulpmiddelen

IceCreamMakerIceCreamMaker
StandMixerStandMixer

Ingrediënten

Serveren

85 g

honing

100 g

bruine suiker, uit de verpakking

30 g

ongezouten boter

120 ml

volle slagroom

2,5 theelepel

vanille-extract

1/4 theelepel

zout

1,5 eetlepel

lavendelbloemen

120 ml

water

110 g

kristalsuiker

75 g

dadels, pitloos

Stap voor stap

  1. Zet de KitchenAid IJskom in de vriezer, gedurende 24 uur.

  2. Maak de honingcaramel. Doe de honing, bruine suiker en boter in een steelpan en zet deze op de kookplaat op middelhoog vuur. Terwijl je blijft kloppen, breng je het mengsel licht aan de kook.

  3. Neem de steelpan vervolgens van het vuur af en klop de volle slagroom, 1 ½ theelepel vanille-extract en het zout erdoorheen. Giet het mengsel in een kom, bedek deze met huishoudfolie, en laat het helemaal afkoelen.

  4. Maak de lavendelsiroop. Doe water en lavendelbloemen in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager, op middellage temperatuur.

  5. Voeg de suiker toe en roer voorzichtig tot deze in het mengsel is opgelost. Laat het mengsel vijf minuten lang koken. Giet het mengsel door een fijnmazige zeef om de lavendelbloemetjes eruit te zeven, roer dan de resterende theelepel vanille-extract erdoorheen en laat de siroop volledig afkoelen.

  6. Maak de basiscustard. Bevestig het gardeaccessoire op de KitchenAid mixer/keukenrobot en voeg de eierdooiers en suiker toe in de mengkom. Zet de mixer/keukenrobot op snelheid 4 en klop het mengsel gedurende circa twee minuten, tot het licht en luchtig is. Zet apart.

  7. Giet de melk en de lavendelbloemetjes in een steelpan en verwarm deze op middelhoog vuur tot er een beetje stoom vanaf begint te komen. Neem 100 ml van de hete melk uit de pan en roer dit langzaam in het eierdooiermengsel.

  8. Giet dan het getempereerde eierdooiermengsel terug in de steelpan, en blijf constant kloppen terwijl je het toevoegt. Verhoog de temperatuur naar middelhoog.

  9. Gebruik een spatel en roer het mengsel hiermee constant door. Let er daarbij op dat je de bodem steeds schoonschraapt, om aanbranden te voorkomen. Blijf het mengsel verwarmen totdat het dikker is geworden en aan de spatel blijft kleven. HET MENGSEL MAG NIET KOKEN. Haal de steelpan van het vuur af en klop de volle slagroom en het vanille-extract door het mengsel. Zeef onmiddellijk hierna de custard in een kom, door een fijnmazige zeef. Bedek de kom met huishoudfolie zodat dit de bovenkant van de custard raakt, en laat de kom minstens twee uur lang koelen in de vriezer.

  10. Wanneer je er ijs van wilt draaien, neem je de ijskom uit de vriezer en vergrendel je deze op de basis van de mixer/keukenrobot. Plaats de roerspaan in de kom, en giet het lavendel-custardmengsel in de kom. Vergrendel de mixerkop, zet de snelheid op Roeren, en stel de timer in op twintig minuten.

  11. Voeg na tien minuten draaien 60 ml lavendelsiroop toe. Voeg één minuut voordat het draaien is voltooid de fijngehakte dadels en een eetlepel van de honingcaramel toe.

  12. Zet de machine uit. Schep het ijs en de resterende caramel in drie lagen in een luchtdicht afsluitbaar diepvriesbakje en sprenkel hier op het laatst nog een laagje caramel overheen. Laat het ijs gedurende zes tot acht uur bevriezen in de vriezer.