Skip the navigation

Basics chocoladesouffle

KitchenAid chef-kok

Er is niets zo lekker als deze bijzonder rijke chocoladesoufflé die je direct uit de oven op tafel kunt zetten.

chocolatesouffle_thumbnail.jpg

Basics chocoladesouffle

KitchenAid chef-kok

Er is niets zo lekker als deze bijzonder rijke chocoladesoufflé die je direct uit de oven op tafel kunt zetten.

Hulpmiddelen

StandMixer
Voorbereiden
20min
Koken
15min
Totaal
35min
Serveren
6
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk

Ingrediënten

170 g pure chocolade, gehakt

40 g boter

5 eiwitten

1/4 theelepel wijnsteen

1/2 theelepel zout

110 g basterdsuiker

3 eierdooiers

1 theelepel vanille-extract

2 eetlepels cacao, gezeefd

Stap voor stap

  1. Doe de pure chocolade en 30 g boter in een kom en smelt het boven water. Zet apart en laat wat afkoelen.

  2. Doe de eiwitten in de kom van de mixer/keukenrobot met de draadgarde. Voeg de wijnsteen en zout toe. Zet op snelheid 8 en meng tot een schuimig geheel.

  3. Voeg geleidelijk aan 90 g basterdsuiker toe en meng door op snelheid 8 tot er stijve pieken ontstaan.

  4. Voeg de eierdooiers, het vanille-extract en 1 eetlepel gezeefde cacao toe aan de gesmolten chocolade en meng goed.

  5. Voeg een grote lepel merengue toe aan het chocolademengsel en roer met een rubberen spatel tot het een compleet geheel vormt. Blijf merengue toevoegen met 3-4 lepels tegelijk en blijf roeren tot het chocolademengsel volledig is opgenomen.

  6. Gebruik een bakkwast om je ramequins in te smeren met zachte boter. Zorg ervoor dat je in opwaartse bewegingen smeert. Strooi de rest van de suiker over de bodem en zijkanten. Giet het mengsel in de ramequins, veeg de bovenkant glad en gebruik je vinger om het mengsel ook langs de randjes te krijgen.

  7. Verwarm de oven voor op 240 °C. Verlaag de temperatuur tot 200 °C, zet de ramequins op een bakplaat en schuif in de oven. Bak de soufflés ongeveer 15 minuten. Bestrooi ze na het bakken met cacaopoeder en serveer ze direct.