Basisrecept italiaanse meringue
Deze glanzende meringue is ideaal als basis voor een glazuur botercrème of als brûlée over taarten.
Ingrediënten
300 g basterdsuiker
150 g water
4 eiwitten
1/2 citroen
Stap voor stap
Doe 300 g suiker en 150 g water in een steelpan. Laat het geheel al roerend zachtjes koken op middelhoog vuur totdat de suiker is gesmolten. Roer hierna niet meer.
Tip: Voeg eventuele gekristalliseerde suiker aan de randen van de pan met een vochtig borsteltje toe aan de siroop.
Laat koken tot 100 °C. Houd de siroop vervolgens boven hoog vuur en voeg het eiwit toe.
Meng eiwit van 4 eieren met citroensap in een kom en klop op snelheid 3, totdat je stijve pieken kunt maken.
Kook de siroop tot 121 °C.
Giet de siroop voorzichtig in het eiwit terwijl je klopt op snelheid 3. Blijf ongeveer 6 minuten kloppen totdat de meringue dik en glanzend is en volledig is afgekoeld.
Gebruik de meringue als basis voor glazuur, bak het in de oven of gebruik het om cakes en taarten te bestrijken.