Dorset-appelcake
Dorset-appelcake
Hulpmiddelen
Ingrediënten
65 g ongezouten boter
100 g lichtbruine suiker
vanillepasta (of het merg uit een vanillestokje)
1 1/3 grote eieren
100 g volkoren zelfrijzend bakmeel
35 g amandelmeel (gemalen amandelen)
65 g naturel yoghurt
135 g granny smith appels
2/3 citroen, sap
20 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
Stap voor stap
Doe de boter, de suiker en de vanille in de kom van de cookprocessor met het deegmes om de cake te maken. Stel de timer in op 5 minuten en druk op de startknop om de machine te starten. Verhoog de snelheid geleidelijk naar snelheid 8.
Doe de eieren in de kom en pulseer ongeveer 10 seconden of totdat de eieren een glad en homogeen mengsel zijn geworden.
Voeg de bloem, amandelen en yoghurt toe aan de cookprocessor en pulseer 5-10 seconden tot het cakebeslag glad is.
Verdeel het beslag in een cakeblik van 20 cm hoog dat licht is ingevet en is bekleed met bakpapier. Hussel in een kleine kom de appels en het citroensap door elkaar en schik de appels boven op het beslag. Bestrooi als afwerking de appels met de hazelnoten.
Bak de cake 50 minuten op 180 °C in een voorverwarmde oven. Neem het cakeblik uit de oven en laat het 20 minuten rusten. Daarna keer je het blik om op een draadrooster zodat de cake volledig kan afkoelen.
Bewaar deze cake in een afgesloten bewaardoos of trommel met deksel. De cake blijft in een luchtdicht afgesloten voedseldoos maximaal drie dagen vers.
Voor een lekker variant kun je de appels vervangen door peren en de hazelnoten door pecannoten.
Als je deze cake voedzamer wilt maken en de smaak intenser wilt maken, vervang dan 1/3 van de bloem door boekweitbloem.
Edd is een professionele bakker, foodschrijver en tv-persoonlijkheid. Na zijn studie politicologie aan de universiteit ging Edd aan de slag in het bankierswezen, maar hij had er geen plezier in. Nadat hij in 2010 de originele serie van het populaire BBC-programma 'The Great British Bake Off' had gewonnen, heeft hij dus de kans gegrepen om zijn passie voor het bakken te volgen. Sinds het programma is hij bij verschillende tv-programma's te gast geweest en zijn recepten verschijnen regelmatig in populaire Engelse foodmagazines. In 2013 runde Edd een pop-upbakkerij bij Fortnum and Mason, waar hij zijn favoriete recepten uit zijn boeken maakte. Hij heeft twee boeken geschreven: 'The Boy Who Bakes', uitgegeven in 2011 en 'Say It With Cake' in 2012.