Hulpmiddelen
Ingrediënten
300+300 ml melk, lauwwarm
170 g basterdsuiker
20 g verse gist
550 g bloem
1 ei
100 ml neutrale olie
250 ml zware room
1 vanilleboon
6 eierdooiers
Stap voor stap
Voor de dukátové: doe 100 ml van de melk, 25 g suiker en de gist in de kom van de mixer/keukenrobot, uitgerust met de draadgarde. Meng het tot een geheel en laat het 5 minuten rusten tot er kleine belletjes op het oppervlak verschijnen.
Bevestig de zeef met weegschaal aan de mixer/keukenrobot en zeef de bloem op snelheid 1 in het gistmengsel.
Voeg de resterende melk (200 ml), 25 g suiker, ei en olie toe aan de kom van de mixer/keukenrobot met kneedhaak, en kneed het deeg 5 minuten lang op snelheid 1.
Dek het af met een schone theedoek en laat het deeg rijzen op een warme plek, gedurende ongeveer een uur of tot het twee keer zo groot is.
Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in stukken van ongeveer 40 g. Rol een bal van elk stuk deeg.
Leg de deegballetjes naast elkaar op een ingevette bakplaat en laat het 10 minuten rijzen.
Bak de dukátové 20 minuten lang in een voorverwarmde oven op 180 °C, totdat deze goudbruin is.
Voor de custard: doe de room, 60 g suiker, 300 ml melk en vanillezaadjes in een steelpan. Verwarm het mengsel op middelhoge temperatuur tot het suddert, en schakel de hittebron uit.
Doe het eigeel en de resterende suiker in een kom en klop het samen.
Roer het melkmengsel beetje bij beetje in het eigeelmengsel. Zodra alles is gemengd, giet je het terug in de steelpan en roer je het op middelhoge hitte tot de custard blijft plakken aan de achterkant van een lepel.
Serveer de custardsaus over de dukátové.