Empanada's met hibiscus
Op zoek naar een unieke draai aan normale klassieke empanada's? Wedden dat je nog nooit aan hibiscus hebt gedacht?
Empanada's met hibiscus
Op zoek naar een unieke draai aan normale klassieke empanada's? Wedden dat je nog nooit aan hibiscus hebt gedacht?
Hulpmiddelen
Ingrediënten
370 g bloem
1/2 tsp + 1 tbsp zout
170 g ongezouten boter, in blokjes gesneden
2 grote eieren, geklopt
20 g dikke, rauwe spekblokjes
80 ml ijswater
65 g ui, fijngehakt
280 g flespompoen, in kleine stukjes
1 poblano peper, gesneden
70 g queso fresco, verkruimeld
30 g gedroogde hibiscusbloemen, gehakt
60 g adobosaus van chipotle uit blik
1 snufje peper
20 g krenten
Stap voor stap
Kook 470 ml water. Doe daar 30 g gedroogde hibiscusbloemen in en kook ze 10 minuten. Haal ze van het vuur en laat ze 2 uur trekken.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg er spek in en bak totdat het is gekarameliseerd. Haal het spek uit de koekenpan. Laat 1 eetlepel spekvet in de pan zitten, gooi de rest weg en doe de ui in de koekenpan. Zet het vuur middelhoog en bak de ui 2 minuten totdat de stukjes glazig zijn.
Doe de flespompoen en de poblano in de koekenpan en bak 10 minuten totdat alles zacht is. Roer af en toe om zodat alle kanten bruin worden.
Houd het weekvocht apart en doe de gedroogde en gehakte hibiscusbloemen, de krenten, het zout en de peper bij de flespompoen. Roer het geheel goed door. Voeg de adobosaus en een royale scheut hibiscuswater toe. Roer het geheel goed door en haal de koekenpan van het vuur.
Als het mengsel wat is afgekoeld, doe er dan de verkruimelde queso fresco en het spek bij. Zet aan de kant terwijl je het deeg maakt.
Doe de bloem en het zout in de mengkom van een mixer met deeghaak. Zet de mixer 10 seconden op snelheid 1 om alleen te mengen.
Meng het ei en het ijswater in een kleine kom. Voeg dat toe aan het bloemmengsel. Mix op snelheid 2 totdat de vloeistof door het deeg is opgenomen (ziet er zanderig en/of kruimelig uit). Dat duurt ongeveer 1 minuut of minder. Ziet het er te droog uit, voeg dan 1 eetlepel water toe.
Leg een stuk plasticfolie van 60 cm op een plat oppervlak. Stort het deeg op het oppervlak en kneed het kort tot een bal. Druk het deeg plat tot een rechthoek.
Snijd het deeg in 12 gelijke stukken. Rol een bal van elk stuk deeg.
Bestuif een oppervlak en een deegroller met bloem. Pak een bal en gebruik een deegroller om het deeg tot rondjes van ongeveer 15 cm te rollen. Gebruik meer bloem als dat nodig is tegen het plakken. Doe hetzelfde met de resterende stukken deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede plaat en dek ze strak af met plasticfolie terwijl je aan het werk bent.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe ongeveer 2 volle eetlepels (40 g) vulling in het midden van elk deegrondje. Vouw het deeg om en druk voorzichtig aan om het af te dichten.
Druk het deeg aan en maak er ribbels in of gebruik een vork om de randen van de empanada aan te drukken en af te dichten. Herhaal dat met de rest van het deeg en de vulling.
Laat in de koelkast 15 minuten afkoelen.
Bestrijk de empanada's met het losgeklopte ei. Bak ze 25 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
Tip: gebruik een uitsteekvorm van 12 cm zodat ribbels maken eenvoudiger is. Door de uitsteekvorm krijg je een perfect ronde vorm. Zorg dat de randen van het deeg bij het omvouwen goed op elkaar aansluiten en ga langzaam te werk om ribbels te maken in de hele rand. Dat vergt oefening. Maak voor bij je empanada's een chimichurri-dip met hibiscus. Gebruik 1 eetlepel bakolie, 60 gram gedroogde hibiscusbloemen, ½ gesnipperde ui, 3 rode fresnopepers zonder steeltjes of zaadjes, 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie en ½ eetlepel zout. Op dit punt moet je 60 g geweekte hibiscusbloemen hebben van de vulling uit stap 1. Giet de bakolie in een grote sauteerpan. Sauteer de ui, de knoflook en de fresnopepers en bak ze 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur. Haal de bloemen uit het weekvocht en zet ze apart. Voeg de bloemen toe aan de pan en sauteer nog 1 minuut. Doe het mengsel in een mixer. Voeg er de azijn, de honing en het zout aan toe. Zorg dat de mixer afgedekt is, zet hem op snelheid 8 en zet de mixer aan. Pureer gedurende 1 minuut. Voeg hibiscuswater toe om te verdunnen zodat het mengen gemakkelijker gaat. Giet het mengsel in een kom en voeg 1 el olijfolie toe. Proef de chimichurri en pas eventueel het zoutgehalte of de zoetheid aan. Serveer direct.