Hulpmiddelen
Kardemombroodjes
Zachte, smeuïge kardemombroodjes met een rijke, kruidige vulling – heerlijk om tussendoor te eten of bij de koffie of thee.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
250 ml Volle melk
10 peulen groene kardemom
2 theelepels droge instant gist
75 g suiker
1/4 theelepels zout
200 g Boter
500 g tarwebloem
100 g donkerbruine suiker
1,5 theelepels kardemompoeder
1/2 theelepels kaneel
1 ei, losgeklopt
3 eetlepels parelsuiker
Stap voor stap
Verwarm in een kleine steelpan 250 ml melk op middelhoog vuur. Kneus 6 groene kardemompeulen en doe ze bij de melk. Zet het vuur uit zodra de melk warm is (niet laten koken) en dek de pan af. Laat de kardemomsmaak 15 minuten in de melk trekken. Verwijder daarna de kardemompeulen uit de melk en laat de melk afkoelen tot deze lauwwarm is (ongeveer 37-40 °C). Smelt 100 gram boter en laat deze enigszins afkoelen.
Bevestig de deeghaak op de KitchenAid Mixer. Doe de lauwe geïnfuseerde melk, suiker, instantgist, bloem, gesmolten boter en het zout in de kom. Mix op snelheid 1 tot het deeg substantie krijgt. Verhoog de snelheid naar 2 en kneed 5 minuten tot het deeg glad en elastisch is. Dek de kom af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat het deeg ongeveer anderhalf uur rijzen of tot het in omvang is verdubbeld.
Bevestig de platte menghaak op de KitchenAid Mixer. Doe de rest van de boter (deze moet zacht zijn) in de kleine KitchenAid Kom. Doe de gemalen kardemom, kaneel en bruine suiker erbij. Mix op snelheid 4 tot een glad mengsel. Zet apart.
Bestrooi een schoon werkoppervlak met een beetje bloem. Leg het deeg na het rijzen op het oppervlak en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol het eerste stuk uit tot een rechthoek van 20x40 cm. Verdeel de kardemomvulling gelijkmatig over het deeg. Vouw het deeg in de lengte door midden en snijd het in zes gelijke stukken van ongeveer 7 cm breed. Doe hetzelfde met het tweede stuk deeg.
Snijd een van de deegstukken in drie repen van gelijke grootte en laat daarbij 2 cm bovenaan over. Vlecht de repen voorzichtig en draai de vlecht om. Maak een rol van de vlecht en zorg er daarbij voor dat het uiteinde zich aan de onderkant bevindt en niet los kan raken. Met deze techniek krijg je prachtig gevlochten kardemombroodjes.
Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier, dek ze af met een schone theedoek en laat ze 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Borstel eigeel over de broodjes en bestrooi ze met parelsuiker. Bak 15–17 minuten of tot ze goudbruin zijn. Verwarm de oven voor op 220°C. Borstel eigeel over de broodjes en bestrooi ze met parelsuiker. Bak 15 minuten of totdat ze goudbruin zijn.