Pâte brisée
Pâte brisée
Hulpmiddelen
Ingrediënten
225 g bloem
snufje zout
1 eetlepels basterdsuiker
120 g ongezouten boter, koud en in blokjes
2-4 eetlepels ijskoud water
Stap voor stap
Zorg dat het mes in de foodprocessor is geplaatst, doe de bloem, het zout en de suiker in de kom en pulseer een of twee keer om de ingrediënten te mengen.
Voeg de koude boter toe en pulseer een of twee keer tot de boter uit elkaar begint te vallen. Het is de bedoeling dat je boterklontjes ziet, want dit zorgt voor de krokante, lichte structuur van pâte brisée.
Voeg twee eetlepels water toe en pulseer tot het mengsel een geheel begint te vormen (mogelijk moet je tot vier eetlepels toevoegen). Stop de verwerking wanneer het deeg klonterig begint te worden, nog voordat het een bal vormt, anders wordt je deeg taai.
Stort het mengsel op een werkoppervlak en maak er met je handen voorzichtig een ronde plak van. Doe het deeg in vershoudfolie minimaal een uur in de koelkast voordat je het gaat gebruiken.
Je kunt het deeg gebruiken in allerlei recepten, zoals taarten en vlaaien. Bak het zoals beschreven in het recept.