Scones met appel en cheddar
Een simpele, maar verrukkelijke verwennerij voor bij de thee.
Scones met appel en cheddar
Een simpele, maar verrukkelijke verwennerij voor bij de thee.
Hulpmiddelen
Ingrediënten
2 Granny Smith appels
1 theelepel citroensap
410 g bloem
100 g kristalsuiker
1/2 theelepel zout
15 g bakpoeder
150 ml + 3 tbsp for brushing volle room
2 eieren
1 theelepel puur vanille-extract
225 g ongezouten boter
170 g extra belegen cheddarkaas
Stap voor stap
ereid twee bakplaten voor met bakpapier. Zet apart.
Plaats de snijkit in de KitchenAid 3,1 L Foodprocessor en sluit het deksel. Zet de machine op lage snelheid en voeg de voorbereide stukjes appel toe via de vulopening. Schakel de machine uit en leg de gesneden appels in een aparte kom. Doe het citroensap erbij en zet de kom aan de kant. Breng de werkkom terug naar het voetstuk van de machine.
Meng de volle room, de eieren en het vanille-extract in een glazen maatbekertje met een schenktuit. Klop alles goed ondereen en zet het maatbekertje aan de kant.
Plaats het deegmes in de foodprocessor. Voeg de bloem, de suiker, het zout en het bakpoeder toe aan de kom. Plaats daarna de raspschijf in de foodprocessor en sluit het deksel. Zet de machine op lage snelheid, voeg de boter toe via de vulopening en gebruik de stamper om de boter door de rasp te stampen. Voeg vervolgens de kaas toe via de vulopening en gebruik de stamper om de kaas door de rasp te stampen. Schakel de machine uit, verwijder de raspschijf, sluit het deksel terug en zet de machine weer op lage snelheid. Schenk het vloeibare mengsel onmiddellijk door de vulopening en laat het gedurende 10 seconden mengen. (LET OP: het mengsel wordt heel kruimelig.)
Haal het mengsel uit de werkkom en plaats het in een grote mengkom. Kneed het mengsel met je handen tot het mooi samenplakt. Voeg dan de gesneden appels toe en gebruik je handen om ze mooi in het mengsel te verwerken. Verdeel het deeg in twee stukken. (LET OP: om je scones niet te dicht te maken, moet je het deeg zo weinig mogelijk kneden. Een iet of wat slordig en kruimelig deeg is oké!)
Bestrooi je werkoppervlak met voldoende bloem en vorm de helft van het deeg voorzichtig tot een cirkel van ongeveer 25 cm breed en 4 cm hoog. Gebruik nu een scherp mes of een deegsteker om de cirkel in twee te snijden, en vervolgens elke helft in drie driehoekjes. Herhaal dit proces voor de andere helft van het deeg.
Plaats de driehoekjes op je voorbereide bakplaten en laat minstens 7,5 cm plaats tussen alle zijden van de scones. Bestrijk de buitenkant van de scones rijkelijk met volle room. Strooi er nog wat mousserende suiker en eventueel wat extra geraspte kaas over.
Plaats de bakplaten in de vriezer om de scones minstens 15-20 minuten te laten afkoelen voor je ze bakt. Terwijl het deeg afkoelt, verwarm je de oven voor op 205 °C. Bak de scones gedurende 22-25 minuten, of tot de randen goudbruin en de bovenkant lichtjes goud zijn.