Zelfgemaakte baklava
Zelfgemaakte baklava
Hulpmiddelen
Ingrediënten
400 g honing
170 g suiker
4 kruidnagel
1 citroen
2 theelepels kaneelpoeder
500 g bloem
50 ml olijfolie
360 ml warm water
1 theelepel zout
1,5 eetlepel wittewijnazijn
400 g pecannoten, in stukjes
300 g walnoten, in stukjes
200 g gesmolten boter
2 tbsp maïzena
250 ml water
Stap voor stap
Doe water, honing, 120 g suiker, 1 theelepel gemalen kaneel, sap van 1 citroen en kruidnagelen in een kleine pan. Breng het geheel aan de kook en kook 5 minuten op middelhoge temperatuur. Laat de jam afkoelen.
Breng de deeghaak aan op de mixer/keukenrobot. Voeg 480 g bloem, olijfolie, zout, azijn en warm water toe aan de kom van de mixer/keukenrobot.
Meng op snelheid 2 tot het deeg een vaste vorm krijgt en blijf 2 minuten lang mengen. Bedek het deeg met huishoudfolie en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Meng maïzena met 20 g bloem en bestuif het oppervlak ermee. Leg het deeg op een lichtjes met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het deeg in gelijke balletjes (ongeveer 24) en rol ze heel dun uit op een met bloem bestoven oppervlak. Snijd het deeg in de grootte van de bakvorm die je gaat gebruiken. Zet apart.
Meng de gemalen pecannoten en walnoten in een kom met 50 g suiker en 1 theelepel gemalen kaneel.
Bestrijk een bakvorm met gesmolten boter en leg er zes lagen filodeeg in. Bestrijk elke deeglaag met gesmolten boter voordat je de volgende laag toevoegt.
Besprenkel het deeg met 1/3 van het notenmengsel en bedek dit met 6 lagen filodeeg. Bestrijk elke deeglaag met gesmolten boter voordat je de volgende toevoegt. Ga door tot het notenmengsel op is en maak het geheel af met 6 lagen filodeeg (bestrijk het deeg met gesmolten boter voordat je een nieuwe laag toevoegt).
Snijd de baklava in ruitvormen en bak deze 1 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.
Haal uit de oven en giet de honingsiroop meteen gelijkmatig over de hete baklava. Laat de baklava volledig afkoelen, onafgedekt en op kamertemperatuur.