Plat brood met lamsvlees

Geschreven door: Edd Kimber

Voorbereiding

90min.

English chef

Een eenvoudig en heerlijk, alternatief paasgerecht

Lamsvlees wordt erg nauw geassocieerd met <strong>Pasen</strong> en dan denken we het vaakst aan een lamskroontje. Hoewel dit ook wel heerlijk is, maak ik ook graag deze <strong>platte broden</strong> als een modern alternatief voor de traditionele gerechten, met invloed van de <strong>Turkse Pide</strong>, een plat brood met lams- of rundvlees. Het vederzachte deeg wordt gemaakt met yoghurt en wordt gegarneerd met lamsgehakt dat licht gekruid wordt met specerijen, kruiden en tomaten. Het leuke aan dit recept is dat je het met bijna alles kunt garneren. Ik heb dit gemaakt met gegrilde aubergine, ik heb van het deeg minipizzaatjes gevormd en ik heb het zelfs in plaats van pitabroodjes geserveerd.

Ingrediënten

  • - deeg voor plat brood
  • 225 g sterk wit broodmeel
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 tl fijn zout
  • 7g snelwerkende, gedroogde gist
  • 225 g griekse yoghurt
  • 3 el water
  • - garnituur van lamsvlees
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 ui, in brunoise gesneden
  • 1 teentje look, fijn gesneden
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 300 g lamsgehakt
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 2 kleine tomaten, pitjes verwijderd en in brunoise gesneden
  • naar smaak peper en zout
  • Handvol geroosterde pijnboompitten
  • Klein handvol verse munt, gescheurd

Voor het deeg, doe de bloem, de suiker, het zout en de gist in de kom van de KitchenAid Artisan mixer/keukenrobot waaraan de deeghaak is bevestigd en mix een aantal minuten tot alles is gemengd. Voeg de yoghurt en het water toe, en meng alles op lage/matige snelheid tot er een ruw deeg wordt gevormd. Zet de snelheid op laag en kneed dit mengsel ongeveer 10 minuten of tot het deeg niet langer aan de kom kleeft (bij lage snelheid kunnen de gluten zich goed ontwikkelen, bij een hogere snelheid wordt het deeg uit elkaar getrokken en krijg je een taaie structuur). Leg het deeg in een licht ingevette kom en bedek met vershoudfolie. Zet gedurende ongeveer een uur opzij of tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Voor de garnituur, doe de olie in een middelgrote braadpan en zet op een matig vuur. Voeg de ui toe en bak 5-10 minuten of tot de ui zacht begint te worden. Voeg de look, het komijn en de koriander toe en bak nog een aantal minuten zodat de look en kruiden niet langer rauw zijn. Voeg het lamsgehakt toe en bak. Roer af en toe tot het vlees bruin is en voeg tot slot de peterselie, tomaten, peper en zout toe. Bak nog eens een aantal minuten of tot de tomaten uit elkaar vallen. Giet dit mengsel in een kom en zet opzij.

Nadat het deeg is gerezen, verdeel het in 4 gelijke stukken. Rol elk stuk op een met bloem bestoven oppervlak uit in een platte ovaal van ongeveer 2-3 mm dik. Leg het op met bakpapier bedekte bakplaten, garneer met het afgekoelde lamsgehaktmengsel en strooi er de pijnboompitten over. Bak in de voorverwarmde gedurende ongeveer 12 minuten of tot de randen van de platte broden goudbruin zijn gekleurd. Laat een aantal minuten afkoelen alvorens op te dienen. Werk af met een weinig verse munt.

Het platte brood wordt het best warm opgediend, maar kan tot twee dagen na het bakken in een luchtdichte doos worden bewaard.

INSCHRIJVEN

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.