Skip the navigation

Pannenkoeken met citroen en karnemelk

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
LEMON BUTTERMILK PANCAKES

Deze lichte en luchtige pannenkoeken met citroensmaak worden zeker een vast onderdeel van je zondagochtend.

Duration
Totaal40min
Voorbereiden10min
Koken20min
Rusten10min

Hulpmiddelen

HandMixerHandMixer

Ingrediënten

Serveren

180 g

bloem

35 g

kristalsuiker

1 theelepels

bakpoeder

1/2 theelepels

bakingsoda

1/4 theelepels

fijn zeezout

1/4 theelepels

nootmuskaat

320 ml

karnemelk, op kamertemperatuur

2

hele eieren, op kamertemperatuur

55 g

ongezouten boter, gesmolten

1 theelepels

puur vanille-extract

1 eetlepels

citroenrasp

2

eiwitten

55 g

ongezouten boter

Stap voor stap

  1. Voeg in een grote mengkom de bloem, suiker, bakpoeder, bakingsoda, zout en nootmuskaat toe. Bevestig de turbokloppers aan de handmixer. Plaats de kloppers in de droge ingrediënten en zet de mixer op snelheid 2. Meng tot de ingrediënten gecombineerd zijn, ongeveer 10 seconden. Zet de mixer uit.

  2. Voeg de karnemelk, hele eieren, gesmolten boter, vanille en citroenrasp toe aan de droge ingrediënten. Plaats de mixer terug in de kom. Zet de mixer op snelheid 2 en mix tot het beslag glad is, ongeveer 30 seconden. Zet de mixer uit en verwijder de turbokloppers.

  3. Voeg in een middelgrote mengkom het eiwit toe. Bevestig het klopaccessoire aan de handmixer. Plaats de garde in de eieren en zet de mixer op snelheid 7. Klop gedurende 1 minuut, of tot er zachte pieken ontstaan. Zet de mixer uit.

  4. Gebruik een spatel om voorzichtig de opgeklopte eiwitten met het pannenkoekenbeslag te mengen, tot ze net gemengd zijn. Let erop dat je het beslag niet te veel mengt; er moeten wat eiwitklontjes aanwezig zijn.

  5. Zet het beslag in de koelkast om 10 minuten te rusten. Terwijl het beslag rust, verwarm je een kookoppervlak voor, ofwel een elektrische bakplaat ingesteld op 160 ºC of een grote gietijzeren pan op middellaag vuur. Voeg een eetlepel boter toe en laat het smelten in de pan.

  6. Giet het beslag in cirkels in de pan. Bak tot de onderkant gelijkmatig bruin is en er bubbels verschijnen op het oppervlak van het beslag, ongeveer 3 minuten. Keer de pannenkoeken om en bak nog 1,5-2 minuten langer tot ze ook aan de andere kant goudbruin zijn. Haal de klaargemaakte pannenkoeken uit de pan en bak de rest van het beslag, waarbij je indien nodig meer boter gebruikt om de pan in te vetten.

  7. Tip: Dien op met ahornsiroop, vers fruit of lemon curd.