Herken jij échte bio?

5 tips voor het uitkiezen van het beste voedsel om gezond te leven.

Tegenwoordig staat het vast dat wanneer je biologische producten kiest als basis van je dieet, dit vele voordelen heeft, zowel voor de gezondheid van de diegenen die ze eten, als voor het milieu in het algemeen. Helaas gebruiken steeds meer bedrijven in hun berichten termen zoals "bio", "natuurlijk" en "organisch", wat zorgt voor verwarring en een oppervlakkige keuze van levenswijze.

Daarom moet die terminologie eerst verduidelijkt worden: in lande nuit de Europese Unie mogen producten niet het EU-label "biologisch" gebruiken als niet alle actoren die betrokken zijn bij de productie en distributie voldoen aan de strikte Europese normen. Het certificeringsproces is erg streng en moet voortdurend worden vernieuwd: de exploitanten sturen een kennisgeving aan de bevoegde controle-instantie voor biologische producten in hun eigen lidstaat met daarin een beschrijving van hun activiteiten. Als gevolg hiervan ontvangen zij subsidies van de bevoegde instanties. Als het resultaat positief is, krijgen zij een certificaat en kunnen zij de producten aanbieden als zijnde biologisch, mar ze moeten ten minste een keer per jaar worden gecontroleerd om na te gaan of zij voldoen aan de industrienormen.

De belangrijkste regels zijn onder meer:

• Niet gebruiken van pesticides of synthetische meststoffen tijdens het productieproces: alleen natuurlijke pesticides worden geaccepteerd;

• Fokkers mogen geen voedingsmiddelen gebruiken die stoffen bevatten die de groei van de dieren kunstmatig verhogen

• Vee moet zijn geboren en worden grootgebracht in biologische faciliteiten, ze moten voldoende ruimte hebben en het aantal dieren moet beperkt zijn

• Alle GGO’s zijn verboden

• Minstens 95% van de gebruikte ingrediënten moet voldoen aan de biologische normen

De tweede stap naar een beter bewustzijn bestaat uit het begrijpen waarom je voor biologisch zou kiezen. Dankzij de landbouwmethodes die anders zijn dan bij industriële producten, hebben biologische producten meer smaak en meer voedingsstoffen. Dit is aangetoond in tal van studies In 2014 hebben verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen onderzoek gedaan  waaruit blijkt dat biologisch fruit en biologische groenten meer polyfenolen en belangrijke minerale stoffen bevatten dan producten die voortkomen uit massaproductie. Polyfenolen zijn belangrijk voor de gezondheid omdat ze antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-kankerverwekkende eigenschappen hebben, vooral in de schil als die niet chemisch behandeld is. Hetzelfde geldt voor vlees, eieren, gevogelte en dieren in het algemeen: om het keurmerk biologisch te krijgen, mogen geen antibiotica of groeihormonen worden toegediend, hetzelfde geldt voor biotechnologie of ionenbestraling. Biologische landbouw – en veeteelt – zorgt ook voor het behoud van lokale varianten, en de afwezigheid van pesticiden en zware metalen vermindert het verbruik van water, fossiele brandstoffen en broeikasgassen. 

Als je er dus over nadenkt om biologische producten te kopen, kun je enkele eenvoudige – maar doeltreffende – richtlijnen volgen voor het herkennen en uitkiezen van échte biologische ingrediënten in producten.

Alles staat op het etiket

De gegevens en informatie op het etiket verzekeren dat het product biologisch is: in de wet wordt de term  "biologisch" eigenlijk alleen in de productnaam geplaatst als 95% van de gebruikte ingrediënten ook daadwerkelijk biologisch is. In bepaalde gevallen kun je ook de naam en aanwijzingen vinden over de hele toeleveringsketen vanaf dat het product geboren wordt tot jij het in jouw handen hebt.

Kiesvoor nabijheid

Boodschappen doen bij "Kilometer 0" helpt om consequenter te werken aan de organische filosofie en om niet in communicatievalkuilen te vallen. Daarom is het een uitstekende strategie om, indien mogelijk, producten te kopen die dicht bij huis worden geproduceerd. Hierdoor leert u de fabrikant kennen, weet u hoe hij voor zijn producten zorgt en draagt u persoonlijk zorg voor het milieu doordat de toeleveringsketen kort wordt gehouden en er geen verpakkingen en transport aan te pas komen.

Zonder additieven

Eigenlijk zou een biologisch product geen additieven mogen hebben, maar soms is dit wel nodig. Een voorbeeld hiervan is de biologische wijn, hier worden sulfieten aan toegevoegd door de producent. Over het algemeen is het echter beter om producten te kiezen die geen additieven bevatten, zo weet je zeker dat ze écht biologisch zijn.

Ga ernaar op zoek in de supermarkt

Dankzij de toenemende belangstelling van veel consumenten voor biologische producten, wordt het steeds makkelijker om ze te vinden. Je hoeft niet meer naar verborgen supermarktjes in een doolhof van steegjes, ook grote retailers hebben tegenwoordig verschillende biologische productlijnen. Kies ook in dit geval voor lokale producten of kleine ondernemingen die zijn aangesloten bij het grote circuit. Zo kun je rustig en in goed vertrouwen je producten uitkiezen.

Bewaar ze goed en eet ze meteen op

De voorbereiding in de keuken moet alle positieve eigenschappen van biologische producten respecteren en zelfs uitvergroten. Of het nu gaat om fruit of groenten, vlees of eieren, het is belangrijk dat ze in je keuken en in je kookpot niet hun doeltreffendheid verliezen. Gebruik een hoogwaardige koelkast, zoals de Vertigo serie van KitchenAid, die de vochtigheid en temperatuur stabiel houdt zodat je voedsel optimaal en langer kan worden bewaard.

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.