Thuis espresso maken

Victoria Woodward

UK

Ontdek de geheimen van een van de favoriete dranken uit Italië. Espressokoffie is snel en heerlijk en wordt gemaakt door het onder hoge druk persen van zeer heet water door fijngemalen koffie. We zullen je vertellen hoe je het perfecte kopje espresso zet en er thuis van kunt genieten.

Thuis espresso maken

Versgeperst en snel bereid binnen 30 seconden. En ja, je kunt het! Zo maak je een espresso met authentieke smaak met de KitchenAid espressomachine voor thuis:
•   Vul het waterreservoir met vers water en zet je machine aan
•   Het water wordt opgewarmd
•   Nadat het water is opgewarmd kies je je filterbakje en druk je dit in de filterdrager
•   Vul het filterbakje met gemalen espressokoffie 
•   Tik met de filterdrager voor een gelijkmatig niveau van de gemalen koffie en zet deze op een vlakke ondergrond neer
•   Gebruik een stamper om de gemalen koffie stevig en gelijkmatig aan te drukken
•   Plaats de filterdrager onder de groepskop van de machine
•   Draai het handvat om te vergrendelen
•   Selecteer de dosering en klaar!

Ontdek de espressomachine >

Wat is een espresso?

Espresso is geen koffieboon. Het is een bereidingsmethode, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'uitgeperst'. Een kleine hoeveelheid bijna kokend water, onder druk, wordt door fijngemalen koffiebonen geforceerd, waardoor je de puurste smaak van de boon krijgt.
 
De espresso is dikker en intenser dan andere soorten koffie. Espresso wordt geserveerd in enkele of dubbele shots, of wordt gebruikt voor het maken van heerlijke dranken zoals latte, cappuccino of macchiato, en desserts van klassieke tiramisu tot roomijs.  

Bevat espresso veel cafeïne?

De meeste mensen denken dat een kopje espresso meer cafeïne bevat dan andere koffievariëteiten.
Maar omdat je slechts een kleine hoeveelheid koffie drinkt, hebben espresso's minder cafeïne per kopje. Een gemiddelde shot espresso (30 ml) bevat ongeveer 63 mg cafeïne, terwijl een gemiddeld kopje filterkoffie (178 ml) ongeveer 110 mg cafeïne bevat.

Omdat we espresso veel sneller drinken dan filterkoffie krijgen we een sensatie van een hoog cafeïnegehalte. Daardoor voelt het alsof we meer cafeïne hebben gehad dan in werkelijkheid het geval is.

Gebruik een machine voor een echt authentieke smaak

Je zult verbaasd zijn als je hoort dat echte authentieke espresso niet in een pot wordt gemaakt. Espressokoffie wordt altijd in een machine gemaakt, voor het eerst ontworpen door Angelo Moriondo in 1884. Tientallen jaren later verbeterde Luigi Bezzera zijn ontwerp en voegde een filterdrager en meerdere bereidingskoppen toe.
 
Tegenwoordig zijn espressomachines nog slimmer, met technologie zoals de dubbele, slimme temperatuursensoren in onze KitchenAid espressomachines. Deze unieke sensoren communiceren actief met elkaar tijdens het bereidingsproces en zorgen ervoor dat de optimale temperatuur wordt behouden. 

Een andere innovatie is onze speciale filterdrager die verzonken tuiten en een handige vlakke bodem van 58 mm diameter voor stabiel aanstampen heeft. De espressomachine blijft trouw aan de originele methode en is een echte ontwerpklassieker om dagelijks van te genieten.
 
Word verliefd op de espressomachine - Artisan >

Welke van onze espressomachines is de juiste voor jou? 
Vergelijk ze in het onderstaande overzicht ...

Stainless steel Artisan espresso machine

Espressomachine - Artisan

Twee slimme temperatuursensorenJa
Platte, commerciële filterdrager  Ja
Voorinfusie onder lage drukJa
Accessoires inbegrepen   Ja
Kleuren 7
Materiaal behuizingRoestvrij staal
Garantie5 jaar

​​

Espressomachine

Twee slimme temperatuursensorenJa
Platte, commerciële filterdragersJa
Voorinfusie onder lage drukJa
Accessoires inbegrepenJa
Kleuren2
Materiaal behuizingDuurzaam plastic
Garantie2 jaar

Black espresso machine

Een romige crèmelaag maken

De crèmelaag is het beroemde goud- of roestkleurige schuim dat op natuurlijke wijze ontstaat bovenop een espressoshot. Hoe wordt deze 'crema' gemaakt? Het is allemaal een kwestie van druk. Pomp-espressomachines produceren genoeg druk om de moeilijk te maken, rijke crèmelaag te creëren.

De KitchenAid espressomachines hebben een Italiaanse pomp van 15 bar voor de optimale druk om een rijke shot espresso te maken. Dit betekent dat je espresso's met authentieke smaak kunt bereiden van een niveau dat je in je favoriete koffiehuis zou verwachten.

Meer over de crèmelaag in koffie >

Welke koffiebranding voor espresso?

Terwijl espresso-experts van mening verschillen over veel zaken, zijn ze het eens over de branding van de boon en de nauwkeurigheid van het malen. Een goede vuistregel is dat de heerlijke donkere brandingen het beste zijn voor snelle koffiebereidingsmethoden, zoals espressomachines. 

Dit is omdat lichtere brandingen minder poreuze bonen produceren en de koffie dus langzamer wordt geëxtraheerd. Filter- of opschenkmethoden zijn ideaal voor lichtere brandingen. Maar bij espresso kunnen lichte brandingen flauw smaken.  

Ontdek verschillende soorten koffiebonen >

Maal je eigen bonen voor een volle smaak

Red Artisan coffee grinder

Als je je eigen bonen maalt in plaats van voorgemalen bonen te kopen, ben je verzekerd van heerlijke smaken en aroma's. Het beste is om de koffiebonen direct voor bereiding te malen, voor maximale versheid. 

Met 70 maalstanden en automatische doseringsregeling geeft onze KitchenAid koffiemolen je de vrijheid om te experimenteren met malingsniveaus en krijg je altijd een precieze dosering. Er is zelfs een geïntegreerde filterdragerhouder, dus je bent helemaal klaar voor het aanstampen. Geloof ons, je zult je een echte pro voelen. 

Kijk naar de koffiemolen >

Een espresso drinken

Je drinkt de espresso toch gewoon? Om je shot als een echte Italiaan te drinken, moet je de tijd nemen om:
•   je gehemelte te reinigen met een glas water, bij voorkeur koolzuurhoudend water
•   de espresso te ruiken om van het intense aroma te genieten
•   je crèmelaag en optioneel suiker erdoor te roeren (meestal toegevoegd in Italië)
•   een teugje of slok te nemen - beide zorgen voor een verschillende smaaksensatie. Maar wat je ook doet, drink je espresso voordat deze afkoelt
•   je mond met koffie te vullen en van de smaak te genieten.

"Espresso is een wonder van chemie
in een kopje."

Word creatief met melkachtige espressodranken

Je hebt geleerd hoe je thuis espresso maakt. Nu is het tijd om avontuurlijk te worden met een geheel nieuwe wereld van koffiecreaties: cappuccino, macchiato, frappé en meer. Onze espressomachine heeft een geïntegreerd stoompijpje om je melk een rijke, fluweelzachte warmte te geven. 

Naast koemelk kun je ook kiezen voor een plantaardige (zuivelvrije) optie zoals sojamelk, amandelmelk, havermelk of kokosmelk. Veganisten hoeven het plezier van een kopje koffie niet meer te missen, in de koffiebar of gewoon thuis.

De werkwijze met het stoompijpje en de kan zorgt ervoor dat je de juiste consistentie voor je koffiedrank kunt bepalen. Je kunt het stoompijpje in de kan dompelen om een rollende beweging te creëren en gestoomde (verwarmde) melk te produceren, of het aan de oppervlakte plaatsen om er veel lucht in te brengen om melkschuim te produceren.

Tip: Begin met koude melk en een koude kan. Dit voorkomt dat de melk oververhit raakt en zal kleine belletjes produceren die voor beter schuim zorgen. 

"Een slechte dag met koffie is beter dan
een goede dag zonder koffie."

 

 

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.