Voeding seizoenskalender: Lente

Tips en ideëen om zoveel mogelijk te halen uit de overvloed

Na een lange winter is niets meer welkom dan het vieren van de lente met het zien en proeven van nieuwe, kleurrijke, smakelijke seizoensingrediënten: asperges, tuinbonen, erwten, radijs, sperciebonen, lenteuien, courgettes, aardbeien, bloemen, maar ook de nieuwste artisjokken, vaak erg aanwezig met Pasen en in Paasbrunch gerechten samen met eieren en lamsvlees.

Lente is ook het seizoen van de eerste barbecues en picknicks met vrienden: Een geweldige tijd om te koken, een perfecte tijd van het jaar om je zelf te verwennen met zoveel verschillende gerechten, omdat het niet te warm is om tijd te spenderen rondom de oven en fornuis, en de ideëen om mee te experimenteren zijn talrijk. Het gebruik van seizoensgebonden producten is essentieel om verschillende redenen: productkwaliteit, duurzaamheid van het milieu, alsmede economische besparingen. In de lente wordt het zelfs belangrijker om het lichaam te reinigen en voeden na de koudere maanden. En dit is niet moeilijk, aangezien groenteboeren een regenboog aan kleuren en vormen bieden op hun kramen:

Groenten: Artisjokken, Rucola, Asperges, Bieten, Paksoi, Wortel, Venkel, Fava Bonen, Kruiden, Prei, Salade groenten, Morieljes, Uien, Erwten, Nieuwe aardappels, Radijsjes, Ramps, Rabarber, Lente-uitjes, Spinazie

Fruit: Abrikozen, Aardbeien, Kersen, Zwarte bessen, Kruisbessen.

Op zoek naar wat originele ideëen voor uw gerechten? Hier is wat inspiratie:

Prei

Prei is een zeer veelzijdig ingrediënt, dat een heerlijke, aromatische smaak kan geven aan verschillende recepten. Als u zich gedurende frisse vroeger lente-avonden wilt opwarmen met hete soep, probeer dan een eenvoudig recept met seizoensingrediënten: nieuwe aardappels en prei gekookt in groentebouillon. Met de KitchenAid Artisan Power Blender, kunt u het warm en glad hebben in minder dan 5 minuten! De finishing touch van de chef? Een handvol eetbare bloemen voor het serveren.

 

Fava Bonen

Alhoewel ze het hele jaar door gevroren worden gegeten, hebben Fava bone hun beste tijd vanaf maart, en kunnen ze in een variatie aan recepten worden gebruikt. We adviseren u een smakelijke room te maken om te combineren met brood, aardappelschijfjes of croutons. Met behulp van de veelzijdige KitchenAid Professional Staafmixer is het heel eenvoudig: pel de bonen, kook ze 7 minuten, laat ze afkoelen en verwijder dan de schilletjes voordat u ze pureert, en brengt op smaak met peper en zout en een scheutje olie. Voeg dan wilde venkel en knoflook toe, samen met een klein beetje citroensap, pureer nogmaals en maak het af door er sesamzaad overheen te sprenkelen.

Asperges

Asperges zijn rijk in vitamin en en mineralen, hebben ontgiftende eigenschappen, bestrijden cellulitis, en bieden anti-depressiviteitseffecten: Dit is waarom ze een van de meest populaire groenten van de lente zijn, aangezien het de hoofdmoot kan zijn van vele recepten, van klassieke risotto tot quiches. Asperges zijn uitstekend als ze alleen gekookt zijn en op smaak gebracht met extra-virgin olijfolie, maar met behulp van het  KitchenAid Chef Touch system, kunt u al hun voedingsstoffen en smaak behouden door ze in een vacüum zak te doen met de kruiden en dan te koken in de Twelix Artisan stoomoven. Als u iets nieuws wilt doen, probeer dan een heerlijke vegetarische tartaar te maken: soon de asperges, laat ze afkoelen, snijd ze in ringer en kruid ze met olie en zout. Serveer ze met een saus bereid met mosterd, olie, azijn en gemalen kappertjes.

Rabarber

Rabarber is een plant met een intense, scherpe smaak en zijdeachtige textuur. De bladeren van de plant  zijn licht gifting en kunnen niet worden gegeten; de kleurrijke, selderij-achtige stengels zijn gevuld met gastronomische en medicinale waarden en worden normaalgesproken gekookt samen met suiker om hun scherpe smaak te compenseren: het is een populair ingrediënt in vlaaien en taarten, ingekookt in compotes, of gestoofd tot taartsauzen of siropen.  Een klassiek recept is de Rabarber Bessentaart, maar u kunt ook proberen ijs te maken.  Als u het in een hartig gerecht wilt: Rabarber geeft het beste van zichzelf  met een verte vis, zoals zalm: de licht zure smaak geeft een unieke aromatische not, terwijl het een perfecte reiniger is voor uw gehemelte

Radijs

Radijs heeft vele voordelen en kan ook worden gebruikt om u te helpen slapen, omdat het vitamine B bevat en rustgevenede eigenschappen heeft. Het bestaat voornamelijk uit water en bevat ijzer, kalium, bezel en is calorie-arm. U kunt het vandaag de dag gebruiken als een geweldig ingrediënt voor kleurrijke en heerlijke salades met een pittige en zure smaak. Ontdek bijvoorbeeld Fattoush, een Libanees recept, waarvan de naam letterlijk “vochtig brood” betekent: het is als Italiaanse Panzanella en is zeer eenvoudig te bereiden aangezien het met geroosterd brood en een mengsel van verse groenten wordt bereid, dus het is perfect voor diegenen die een veganistisch of vegetatisch dieet volgden. Onder de typische groenten van deze salade treft u komkommers, tomaten, rode uien, sla en radijsjes, samengevoegd met een smakelijke citronette.

Gerelateerde inhoud

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.