Het verschil tussen flat white en latte
min read
29 april 2024
Je kunt niet langer zomaar een 'white coffee' bestellen. Tegenwoordig word je verleid door een heel scala aan melkopties. Weet je het verschil tussen een flat white en een latte? Laten we deze populaire romige koffiedrankjes eens van dichterbij bestuderen.
Het verschil tussen flat white en latte
- Wat is een flat white?
- Wat is een latte?
- Ken je melkkoffie
- Authentieke espresso zetten
- Perfecte hete melk en schuim
- Hou je van koud? Zo maak je een latte met ijs
- Onweerstaanbare smaken voor latte
- Welke plantaardige melk is het meest geschikt voor een latte?
- Waarom wordt een flat white zo genoemd?
- De opkomst van de flat white
- Wees een topbarista met een heerlijke topping
Wat is een flat white?
Je hebt waarschijnlijk wel eens een flat white besteld of op zijn minst geproefd. Dit is een sterk koffiedrankje met gestoomde melk. Het wordt gemaakt met een shot espresso (vaak een dubbele), een kleine hoeveelheid gestoomde melk en een dunne laag microschuim. Deze drank voldoet aan al je eisen als je houdt van een krachtige espresso met een stevige en fluweelzachte textuur. Het proeft zijdezacht in je mond, maar niet te luchtig.
Wat is een latte?
De latte is absoluut een favoriet van koffiebarbezoekers overal ter wereld. Het is afkomstig van het Italiaanse woord voor melk en wordt gemaakt met 1/3 espresso, 2/3 hete melk en de onmisbare laag schuim. Dit knusse drankje is groter en zwaarder dan een flat white en wordt vaak geserveerd met cacaopoeder of versiering. Als het weer kouder wordt en de winter in aantocht is, krijgen pumpkin spice lattes, gingerbread lattes en pepermunt mokka lattes een prominent plekje op de menu's van koffietentjes, klaar om je humeur op te fleuren. Dit is een koffiedrankje dat in verband wordt gebracht met jezelf verwennen.
Ken je melkkoffie
Welk espressodrankje past bij jou?
Flat white
Latte macchiato
Cappuccino
Authentieke espresso zetten
Als je deze heerlijke drankjes van de koffiebar naar jouw dagelijks leven wilt halen, heb je thuis een espressomachine nodig. Met de stijl en prestaties van zo'n machine, word je in je eigen keuken meester in de kunst van authentieke espresso. De espressomachine van KitchenAid heeft twee slimme temperatuursensoren en een unieke filterdrager met een platte basis, en behoudt tijdens het koffiezetproces precies de juiste temperatuur. Dit betekent dat je de optimale extractie krijgt, voor de beste smaak en aroma. Je denkt misschien dat je geen espresso-expert bent, maar dat gaat snel veranderen… Maak kennis met de espressomachine >
Perfecte hete melk en schuim
Als lattes en cappucino's bovenaan je lijst staan, ga je veel plezier beleven aan het stoompijpje op de espressomachine. Deze werkt precies zoals in commerciële koffiebars. Je voegt stoom toe aan je favoriete melk om deze in een kannetje te verwarmen of op te schuimen. Afhankelijk van je gebruik, kun je hete melk of microschuim maken: alles wat je nodig hebt om elke soort espressodrank met melk perfect te bereiden.
Tip: Als je het fluweelzachte melkschuim van een flat white wilt, geef je het kannetje een tik en een draai zodra je klaar bent met het pijpje. Hierdoor verdwijnen de luchtbelletjes en krijg je een glanzende en egale consistentie.
Hou je van koud? Zo maak je een latte met ijs
IJskoffie is het hele jaar door populair, dankzij de oppepper van koffie gecombineerd met verfrissend ijs. Als je thuis latte met ijs wilt maken, maak je eerst de latte met je espressomachine en laat je deze vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk deze vervolgens over het ijs en serveer in een hoog glas.
Onweerstaanbare smaken voor latte
Als je een zoetekauw bent en je laat verleiden door lattes met een smaakje in koffietentjes, kun je ook thuis een beetje siroop aan je drankje toevoegen. Je kunt vanille-, butterscotch-, karamel- of hazelnootsiroop in je glas roeren, schenken of schudden. Zo krijg je een heerlijke smaak die precies zoet genoeg is.
Welke plantaardige melk is het meest geschikt voor een latte?
Vegans zijn ook dol op lattes! Als je om welke reden dan ook koemelk laat staan, vind je in de winkel tegenwoordig allerlei plantaardige alternatieven zonder zuivel. Je kunt flat white bijvoorbeeld bereiden met amandel-, soja-, haver- of zelfs kokosmelk. Je zult zien dat bepaalde plantaardige melk makkelijker en sneller schuimt dan andere, dus experimenteer met het stoompijpje en een kannetje om te ontdekken hoe je de romigste textuur en smaak krijgt. Tip: Vergeet niet om je melk uit de koelkast te pakken, aangezien koude melk voor het beste schuim zorgt.
Waarom wordt een flat white zo genoemd?
De flat white komt oorspronkelijk uit Australië of Nieuw Zeeland (daar wordt nog over gediscussieerd) en schijnt zo te heten omdat het microschuim kleine luchtbellen heeft en hierdoor compacter is. De flat white is platter dan de volle latte.
De opkomst van de flat white
Waar is het drankje ontstaan? Tot voor kort vroeg niemand ooit om een flat white. Dat is omdat dit drankje pas na 2005 onderdeel werd van de koffiecultuur in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de stevige, fluweelzachte textuur zonder de luchtigheid van een cappuccino of de zwaarheid van een latte werd de flat white al snel een favoriet. De smaak van espresso en melktextuur, allemaal verpakt in een klein en handig geheel.
Wees een topbarista met een heerlijke topping
Er is altijd ruimte voor creativiteit, daar wordt het leven leuker van. Geef je eigen creativiteit de ruimte met een vleugje of laagje van een van deze koffietoppings:
Cacaopoeder
Nootmuskaat
Chocoladekrullen
Kaneel
Slagroom
Mini-marshmallows
Vruchtenhagel
Lavendel (ja, lavendel is een kruid en je kunt keukenlavendel kopen die er prachtig uitziet en ook zo smaakt!)
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.