Verschillende soorten koffiebonen

Rachel Thomas

UK

Hoewel arabica de populairste en bekendste koffieboon is, zijn er nog veel meer heerlijke opties om uit te proberen. Dit is onze snelle gids voor de belangrijkste koffieboonvariaties, waar ze naar smaken en hoe je er de meeste smaak uit haalt. Klaar voor een smaaktest?

Verschillende soorten koffiebonen om te ontdekken

Hoewel er honderden koffievarianten zijn, kunnen alle koffiebonen die worden geteeld in één van de vier hoofdcategorieën worden onderverdeeld:
•  Arabica
•  Robusta
•  Liberica
•  Excelsa

Elke categorie heeft unieke kwaliteiten en geeft je enorm veel om te proeven en ontdekken. Je krijgt de meest verse smaken, oliën en aroma's als je koffiebonen van goede kwaliteit koopt die je zelf maalt vlak voor je er koffie van gaat zetten. Welk type koffieboon je ook kiest, het is altijd een goed idee om de bonen zelf te malen. Het is een heerlijk ritueel en een genot voor je zintuigen.

Bekijk de koffiemolen >

Arabica voor zacht en zoet

Arabica is met afstand de populairste koffiesoort. Meer dan de helft van de wereldwijde koffieproductie bestaat uit arabicaplanten. Het is mogelijk zelfs de eerste koffieboon die ooit is geconsumeerd. Hij dateert uit 1.000 voor Christus en komt uit Ethiopië.

Deze bonen staan bekend om hun zachte smaak met een vleugje chocolade, karamel, noten, fruit en bessen. Er zijn veel subtypes arabicakoffie die je kunt proberen, maar hij is zo populair vanwege het relatief lage cafeïnegehalte in combinatie met een grote hoeveelheid natuurlijke suikers en smaken. 

Veel experts zeggen dat arabica het beste zwart (of met een heel klein scheutje melk) kan worden gedronken. Hij moet thuis worden gezet met een filterkoffiezetapparaat of een espressomachine.

Ontdek de espressomachine – ARTISAN >

Robusta voor een krachtige, sterke smaak

Robusta wordt na arabica het meeste geproduceerd. Deze boon komt uit sub-Saharisch Afrika maar kan bijna overal worden geteeld. Het is een sterke, veerkrachtige plant die zijn naam absoluut eer aandoet.

Robusta heeft een sterkere, bittere smaak en een hoger cafeïnegehalte dan arabica. De unieke smaak wordt vaak beschreven als aarde- of eikenhoutachtig.

De stevige robustaboon is zeer geschikt voor espresso dankzij het rijke aroma dat heerlijk dik en smaakvol is. Als je van crema houdt, dan is robusta dé boon voor jou.

Wat is crema in koffie?  

Liberica voor rokerigheid en pit

Liberica staat op de derde plek, maar deze bonen kunnen duur zijn en zijn bovendien moeilijk aan te komen buiten west- en centraal Afrika en Zuidoost-Azië.

De bonen hebben een onregelmatige vorm en zijn veel groter dan arabica- of robustabonen. De smaak is rokerig, houtachtig en nootachtig met tonen van bessen en specerijen. Ongemengde libericabonen kunnen het beste worden bereid in een filterkoffiezetapparaat en zwart of met suiker worden gedronken. 

Als je deze zeldzame koffie weet te bemachtigen, meng hem dan eens met arabica voor een espresso met een opvallende kick. Het is een goede basis voor een extra speciale latte of cappuccino met opgeschuimde melk.

Excelsa voor zure, fruitige tonen

Excelsabonen groeien met name in Zuidoost-Azië en het is moeilijk om ze te bemachtigen. Excelsa is deel van de libericafamilie, maar het is wel echt een unieke boon. 

De amandelvormige bonen produceren een zure, fruitige smaak en complex aroma van zowel licht- als donkergebrande koffie.

Je kunt een kop excelsakoffie maken met een filterkoffiezetapparaat of door middel van opgieten, maar een cafetière werkt ook. Net als liberica komt excelsa goed tot zijn recht in een blend. Het voegt een mysterieus aspect toe en opent de deur naar een enorm scala aan intrigerende smaken waarmee je thuis kunt experimenteren.

Ontdek verschillende soorten koffie >

Waarom zou je koffie malen in je keuken?

Women grinding coffee beans in red Artisan grinder

Elk van deze koffieboonsoorten geeft een unieke smaakervaring. Het is dus belangrijk om ze tot hun recht te laten komen door ze zelf te malen, thuis, vlak voor je er koffie mee gaat zetten. Zo blijven ze optimaal vers. Alle heerlijke smaken en essentiële ingrediënten komen vrij zodra de gemalen koffie in aanraking komt met water. Het maalniveau bepaalt hoe die smaken worden geëxtraheerd terwijl ze in contact komen met het water. Het is dus belangrijk om een goede molen te gebruiken met precisie-instellingen.

Ontdek de koffiemolen >

Het belang van de juiste maling 

Koffie-experts kennen hun maalgraad en dat is niet voor niets. De maalgraaf heeft direct invloed op de resulterende smaak en consistentie van de koffie die je ermee zet. Waarom? Het is allemaal een kwestie van wetenschap.

Een grovere maling laat het water sneller doorlopen en heeft een kleiner oppervlak waaruit smaken kunnen worden geëxtraheerd. Dit betekent dat het water langer in contact moet blijven met de koffie om de volledige smaak in je kopje te laten komen. 

Een fijne maling is dicht samengepakt en heeft een groter oppervlak om mee te werken, dus is er minder contacttijd met het water nodig. Blijft de koffie te lang in contact met water, dan krijg je over-geëxtraheerde, bittere, holle koffie.

Probeer verschillende maalniveaus voor verschillende bereidingsmethoden. Onze koffiemolen heeft 70 maalstanden om uit te kiezen, dus je kan naar hartenlust experimenteren met perfecte precisie.

Leer hoe je thuis koffie kunt malen >

'Koffie ruikt als vers gemalen hemel.'

Jessi Lane Adams
top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.