Aardappel-speltbroodjes met fenegriek

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 30’
  • Bereiding: 65’
  • Totale tijd: 95’

Ingrediënten

  • 300 g geschilde kruimige aardappelen, in vieren zout
  • 100 ml lauw warm water
  • 10 g gedroogde gist
  • 400 g speltbloem + extra voor bakplaat
  • 10 g vloeibare honing
  • 25 g boter, kamertemperatuur, in stukjes
  • 20 g fenegriek, even geroosterd en fijngewreven

Stap 1

Plaats MultiBlade mes in de pan. Leg aardappelen in pan. Zet ze net onder water. Voeg wat zout toe. Sluit deksel zonder dop. Druk op PUREE/PUREREN P5. Druk op start. Giet aardappelen goed af. Zet pan met aardappelen terug. Sluit deksel zonder dop. Druk 3-5 seconden op Pulse knop om te pureren.

Stap 2

Meng 100 ml lauw warm water met gist. Vervang MultiBlade mes door Deegmes. Voeg gistmengsel aan aardappel in pan toe. Sluit deksel met dop. Druk op DOUGH/DEEG P1. Druk op start om stap 1 te activeren.

Stap 3

Voeg speltbloem, 10 g zout, honing, boter en fenegriek toe. Sluit deksel. Druk op Start (kneden). Druk na het kneden opnieuw op Start om te laten rijzen. Bestrooi bakplaat met wat speltbloem. Schep van deeg met ijsbollentang of 2 grote lepels 8-16 bolletjes deeg op bakplaat. Laat ze afgedekt met bebloemde theedoek 30 minuten narijzen. Bestrooi eventueel met beetje extra speltbloem. Bak midden in hete oven 200 °C in 15-20 minuten goudbruin en gaar (kleine broodjes gaan sneller).

Chef suggestie

Voeg na stap 1 met de andere ingrediënten aan het deeg met fenegriek, 100 g geraspte harde geitenkaas toe, gebruik maar 25 g boter!

Alternatief recipe 1

Maak plattere rozemarijnbroodjes door deegbolletje plat te drukken. Schep er in olijfolie gebakken uienringetjes, met rozemarijn, grof gemalen zwarte peper en grof zeezout over. Ook lekker om met het deeg te mengen, gebruik dan maar 25 g boter.

Alternatief recipe 2

Maak een groot brood en bak dat ca. 10 minuten langer.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"