Griekse platte broodjes

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 45’
  • Bereiding: 20’
  • Totale tijd: 65’

Ingrediënten

  • 300 g bloem + extra voor uitrollen
  • 250 g griekse of turkse yoghurt
  • 1 tl zout
  • olijfolie

Stap 1

Plaats deegmes in de pan. Voeg bloem, yoghurt en zout toe. Sluit deksel met dop. Selecteer DOUGH/DEEGMAKEN. Druk op start. Wikkel deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten.

Stap 2

Verdeel deeg in 8 stukken. Rol ze tot bolletjes. Rol ieder bolletje op een met bloem bestoven aanrecht uit tot hele dunne plakken (1-2 mm). Stapel ze na het rollen op en leg daarbij tussen ieder platbroodje een met bloem bestoven velletje bakpapier.

Stap 3

Bestrijk telkens bovenkant van 1 plak deeg helemaal met een beetje olijfolie. Leg met de beoliede kant naar beneden in hele hete koekenpan op het fornuis. Bestrijk ook de kant die nu boven ligt met olie. Bak ca. 1-2 minuten aan elke kant: als er blazen ontstaan de broodjes keren! Houd ze warm tussen een doek. Serveer direct als alles is gebakken.

Chef suggestie

Strooi op de warm gebakken broodjes direct fijn zeezout.

Alternatief 1

Voeg naar keuze 4 el gehakte munt, oregano, basilicum, rozemarijnen/of tijm aan het deeg toe. Zwarte peper, kerriepoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder etc. is er ook lekker door.

Alternatief 2

Bestrooi het deeg als je het bakt, vlak voordat je het omdraait met geroosterd sesamzaad, geroosterd komijnzaad of geroosterde fenegriek.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"