27 vegetarische recepten die je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kunt eten
min. leestijd
02 juni 2025
Geniet van krachtige smaken en nieuwe bereidingsmethodes uit de vegetarische keuken. Of je nu op zoek bent naar variatie of gezonde gewoontes, of gewoon nieuwsgierig bent: deze recepten laten zien hoe heerlijk gerechten zonder vlees zijn. Je KitchenAid product kan je perfecte partner zijn om gerechten te maken als een hemelse vegetarische curry voor het avondeten of een smaakvolle bietendip om te delen.
27 vegetarische recepten die je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kunt eten
Het verschil begrijpen tussen vegetarisch en veganistisch
Voordat we in de voordelen van vegetarisch duiken, moeten we eerst even iets ophelderen. Vegetarische en veganistische gerechten staan misschien vaak bij elkaar op de menukaart, maar ze zijn niet hetzelfde. Hierin verschillen ze van elkaar.
Vegetarisch
Een vegetarisch dieet bevat geen vlees, dus ook geen gevogelte, vis of rood vlees. Maar vegetarische gerechten bevatten vaak wel dierlijke bijproducten, zoals zuivel, eieren en honing. Er zijn een aantal variaties:
Lactovegetariërs eten zuivel maar geen eieren.
Ovovegetariërs eten eieren maar geen zuivel.
Lacto-ovovegetariërs eten zowel zuivel als eieren.
Conclusie? Het is een flexibel dieet en voor velen een makkelijke manier om geen vlees meer te eten maar nog wel te genieten van kaas, boter of een omelet.
Veganistisch
Veganisten gaan voor volledig plantaardig. Dus geen vlees, geen zuivel, geen eieren, geen honing en geen dierlijke ingrediënten als gelatine. Het doel? Een volledig plantaardig dieet, van ontbijt tot nagerecht. Dat klinkt misschien streng, maar met de juiste ingrediënten kan het rijk, romig en lekker zijn.
Smaakvolle saladerecepten die verder gaan dan alleen bladgroenten
Salades zijn een fantastische manier om van de vegetarische keuken te genieten. Maar als je een salade ziet als alleen sla met dressing, wees dan klaar voor een verrassing. Deze bowls zijn stoer, energiek en bedacht om indruk te maken. Denk bijvoorbeeld aan ingelegde groenten, geroosterde stukjes brood, smeuïge burrata en zelfs pompoenkrullen. Of je nu aan mealprepping doet of snel iets in elkaar flanst, met deze recepten voelt gezond eten in geen geval als een routine. En met je foodprocessor of mixer met spiraalsnijder, groentesnijder/-rasp of foodprocessor ,kost het vrijwel geen tijd om de groente in plakjes, kleine stukjes of spiralen te snijden.
1. Salade met venkel, tomaat, komkommer en brood

Sla is niet in iedere salade nodig. Deze zomerse bowl met een rijke structuur draait om verse komkommer, sappige tomaten, knapperige stukjes geroosterd brood en een vleugje anijs, afkomstig van de dun gesneden venkel. Voeg wat kikkererwten of verkruimelde feta toe en je hebt een volwaardige lunch.
2. Aziatische salade met komkommer, wortel en gember

Zie dit gerecht als de kortste weg naar de smaken uit een kraampje met Aziatisch streetfood. Scherpe, snel ingelegde komkommer en rode ui, knapperige wortellinten en krullen van nashipeer, tot leven gebracht met een scheutje hartige dressing van miso, limoen en gember. Serveer deze salade met geroerbakte tofu of dumplings en je hoeft er niets meer aan toe te voegen.
3. Lentesalade
Als je bord groener is dan je tuin, weet je dat je een goede keuze gemaakt hebt. Maar deze salade voldoet niet alleen op het gebied van kleur. Elke hap zit vol textuur en contrast, van de knisperende babyromaine en de knapperige sugarsnaps tot de zachte, melkachtige burrata en de gemalen pistachenootjes bovenop. Werk deze lichte, energieke en moeiteloos elegante salade af met een scheutje citroen en olijfolie.
4. Bietensalade

Als rode biet een partytruc had, dan zou die een handjevol nietszeggende ingrediënten omtoveren tot iets wat zo levendig en smaakvol is als dit gerecht. De romige, aardse salade met kruidige dille, geroosterde venkelzaadjes en snufje pit van de ingelegde mierikswortel staat binnen 20 minuten op tafel. Energiek, geurig en perfect met een sneetje roggebrood waarmee je al die vegetarische lekkernijen zo kunt oplepelen.
5. Pompoen- en venkelsalade met munt en balsamicoazijn

Hier is niets doorsnee aan. Deze kleurrijke salade draait om contrast: de zachte, oranje pompoenkrullen staan tegenover de subtiele bite van wilde venkel en de verse munt verfijnt het hele gerecht dankzij de groene glans. Zaden en pecannoten zorgen voor een knappertje, cranberry’s voor frisheid en de optionele topping van amarettikoekjes? Dat is je gespreksstarter.
Onweerstaanbare recepten voor je volgende brunch of lunch
Brunch of lunch in veggie-stijl? Deze recepten maken het je gemakkelijk. Sommige zijn snel en licht, andere wat uitbundiger. We hebben bladerdeeg, gesmolten kaas, smaakvolle pannenkoeken en zelfs luchtig huisgemaakt Japans melkbrood voor als je zin hebt in een projectje. Of je nu alleen voor jezelf kookt of de gerechten deelt met een tafel vol vrienden, ze geven je lunch kleur, smaak en elan. En omdat je mixer, foodprocessor of blender het harde werk op zich neemt, staat je gerecht op tafel voordat iemand 'Wat staat er op het menu?' kan vragen.
6. Minicourgettequiche

In deze minicourgettequiche is de bladerdeegkorst perfect in balans met de luchtige vulling. De goudbruine, knapperige korst gaat over in een rijke, romige vulling van courgette, prei en een snufje aardse nootmuskaat, die de van nature zoetige smaak van courgette goed laat uitkomen. Of je ze nu miniquiches of fancy veggie pies noemt, één ding is zeker: ze zullen niet lang op tafel staan.
7. Boekweitpannenkoeken

Brunchplannen? Afgesproken. Deze zachte, smaakvolle pannenkoeken staan in een handomdraai op tafel en zijn uitstekend te combineren met alles wat je hartige hartje begeert: geroerbakte spinazie, paddenstoelen, een toefje zure room of geraspte kaas. Ze zijn stevig, gezond en volledig glutenvrij, waardoor ze door iedereen aan tafel goed ontvangen worden.
8. Tamago sando
Op zoek naar een kookproject voor het weekend? Dan is deze tamago sando echt iets voor jou. Het gerecht begint met een luchtig, lichtzoet Japans melkbrood dat je zelf bakt en wordt daarna alleen maar beter met een rijke, zijdeachtige eiersalade van hardgekookte eieren, Japanse mayonaise, boter en hartige bieslook. Het kost wat tijd, vooral doordat je het deeg 's nachts moet laten rijzen, maar iedere hap is dat meer dan waard.
9. Hartige Dutch Baby met salade van babyrucola

Minimale moeite, maximale brunchvibes. Deze hartige Dutch Baby bolt magisch op in de oven en resulteert in een goudbruine pannenkoek met een knapperig randje en een zachte, luchtige binnenkant. Verrijk de pannenkoek met een pittige rucolasalade met een scherpe vinaigrette als dressing en garneer hem met geitenkaas, zongedroogde tomaatjes en een handje zonnebloempitten voor wat bite. Dit is typisch zo'n gerecht dat een spektakelstuk lijkt, maar bijna geen werk vraagt.
Stevige vegetarische recepten voor het avondeten, voor iedere dag van de week
Wie zegt dat er vlees nodig is voor een stevige maaltijd? Deze vegetarische hoofdgerechten zijn makkelijk, vol van smaak en volledig vleesvrij. Van knapperige flammkuchen en romige gratins tot stoere veggieburgers en volledig zelfgemaakte pasta – er zijn recepten zonder vlees voor iedere stemming. En ze zijn nog makkelijk klaar te maken ook, want je mixer of foodprocessor doet het zware werk.
10. Bloemkool-alfredo

Proef de rijke smaak van alfredosaus, maar dan in een volledig plantaardige versie. Geen kaas of boter te bekennen. Bloemkool is hier de onverwachte held, omgetoverd tot een glanzende saus met geroerbakte ui, knoflook en een handje hartige edelgistvlokken. Bestrooi het gerecht ter afwerking met wat nootmuskaat en een handje peterselie, en klaar: het comfort van de klassieker, maar dan plantaardig.
11. Veganistische burger van zwarte bonen en haver

Als je denkt dat je burgercravings niet door een plantaardige burger kunnen worden gestild, denk dan nog eens goed na. Deze veganistische burger raakt de juiste snaren: gekruid, gerookt, om intens van te genieten en opgefrist met een vleugje limoen. De burgers van zwarte bonen en haver behouden perfect hun vorm, klaar om te worden belegd met knapperige toppings en chipotlesaus. Serveer ze met zoeteaardappelfriet en val aan.
12. Gnocchi van zoete aardappel met beurre noisette-honingsaus

Heb je nog nooit gnocchi gemaakt? Laat dit een duwtje in de goede richting zijn. Omdat je KitchenAid mixer het deeg voor je kneedt, zijn deze zachte kussentjes van zoeteaardappelgnocchi binnen no time klaar. Bak ze op in beurre noisette met salie, knoflook en pijnboompitten, besprenkel ze met honing en garneer ze met een handvol babyspinazie en veganistische, harde kaas. Ze zijn zoet en hartig tegelijk, en echt indrukwekkend.
13. Meergranen bieten- en bonenburgers

Schitterende roodgekleurde burgers, imposante smaak. Deze vegetarische burgers zien er niet alleen mooi uit, ze zitten ook vol hoogwaardige ingrediënten: quinoa voor een bite, tahin voor een rijke smaak en zaden voor een subtiel knappertje. Beleg ze met pikante mayonaise of aioli en je wilt nooit meer iets anders.
14. Verse fettuccine met champignons, groene groenten en walnoten

Op zoek naar een warm, smaakvol en volledig vegetarisch gerecht? Dit recept heeft het allemaal. Zachte, zelfgemaakte pasta met een hartige, aardse saus en afgetopt met walnoten en gemalen zwarte peper. Ideaal voor een etentje of een speciale weekendmaaltijd.
15. Flammkuchen

Zie het als het Duitse antwoord op de pizza, maar dan knapperiger en romiger. En in dit geval ook met minder vlees. Deze vegetarische flammkuchen bevat geen bacon, maar al het goede blijft behouden: bladerdeeg, een rijk laagje zure room, goudkleurige gekaramelliseerde ui, een snufje rozemarijn en een vleugje honing. Je eigen versie maken? Probeer eens geroosterde paprika, geroerbakte paddenstoelen of spinazie toe te voegen.
16. Spaghetti van eidooiers met geroerbakte asperges

Niet het wit, wel het geel, dat is het geheim achter dit heerlijke pastadeeg met alleen eierdooiers. Het is zachter, soepeler en zijdeachtiger dan alles wat je in de winkel koopt. Voeg aardse, geroerbakte asperges, een scheutje teriyakisaus en een snufje knoflook en chili toe, en het avondeten smaakt ineens als de specialiteit van de chef.
Vegetarische favorieten van over de hele wereld
Steeds dezelfde vegetarische gerechten herhalen? Nu niet meer. Of het nu gaat om sushi in Japanse, curry in Indiase of falafel in Midden-Oosterse stijl, deze gerechten geven een nieuwe draai aan je routine en overtuigen zelfs de meest toegewijde carnivoren. En met je mixer en toebehoren, waterkoker en blender als vertrouwde partners, kun jij je richten op het leuke deel: die spannende, wereldse smaken ontdekken.
17. Vegetarische lasagne

Denk aan lasagne, maar dan zonder pasta. In deze lichtere versie worden de traditionele lasagnebladen verruild voor dunne plakjes courgette, die worden gestapeld met mozzarella en een romige tomaat-fetasaus. Het gerecht wordt afgetopt met extra mozzarella en basilicum. Zo is het net zo lekker als gewone lasagne, maar met minder koolhydraten.
18. Vegetarische sushi

Wie zegt dat er rauwe vis in sushi moet zitten? Deze versie zit vol gezonde groenten en is vervuld van textuur en smaak. Zo maakt de sushi indruk zonder zeevruchten. De avocado is romig, de tuinkers zorgt voor wat bite en dankzij de knapperige groenten smaakt iedere roll heerlijk vers. Is sushi maken nieuw voor je? Deze rolls zijn simpel, overheerlijk en goed om mee te beginnen.
19. Vegetarische couscous

Je hebt waarschijnlijk wel eens eerder couscous gemaakt, maar heb je het vooraf al eens geroosterd? Deze simpele stap maakt een enorm verschil, doordat er een nootachtige smaak vrijkomt en de couscous meer bite krijgt. Roer er wat zoete rozijnen, een kneepje fris citroensap en een handvol kruiden door, en je hebt een vegetarisch gerecht in mediterrane stijl dat uitstekend samengaat met wat je maar voorhanden hebt: halloumi, tofu, kikkererwten of iets anders.
20. Falafel

Laat de naam je niet voor de gek houden, je vleesmolen is je held als het gaat om falafel maken. Doe de kikkererwten, verse kruiden en pittige specerijen erin en je krijgt steeds falafel met de perfecte textuur, zonder rommel of gedoe. Serveer deze knapperige maar zachte hapjes boordevol eiwitten in een wrap of salade, of rechtstreeks uit de pan met een toefje yoghurtsaus.
21. Groentecurry

Je hoeft niet naar de supermarkt, want dit recept voor groentecurry is bedoeld om indruk te maken. Die romige, nootachtige saus van cashewnoten, vol van kruidige specerijen? Die is de perfecte match met alles wat er op je vegaplank ligt. Zoete aardappel, spinazie, ingevroren doperwten, die ene rode paprika... Stop ze erin! Voeg citroen en koriander toe als afwerking en je hebt een gerecht dat bijna geen moeite kost maar wel veel waardering oplevert.
Recepten voor vegetarische dips en sauzen die elke hap heerlijk maken
Voor een intense smaak is geen ingewikkelde bereiding nodig. Deze rijke vegetarische dips en sauzen bewijzen dat je alleen een blender of foodprocessor, een handvol hoogwaardige ingrediënten en een paar minuten tijd nodig hebt. Van veganistische mayonaise en nootachtige pesto tot zijdezachte pindasaus en kruidige vinaigrettes: je vegetarische kookkunsten worden binnen no time nóg beter.
22. Zijdezachte veganistische tofu-mayonaise

Gek op mayonaise maar liever zonder eieren? Dat kan met deze plantaardige versie. Deze heeft een zachte en fluweelachtige structuur door het gebruik van zijdetofu en krijgt een vleugje pit door het toevoegen van citroensap en azijn. De mayonaise mag, ook als je niet veganistisch bent, niet in je koelkast ontbreken en is te gebruiken als saladedressing of vegetarische dip.
23. Simpele vinaigrette
Een kom, een blender, wat verse kruiden en een paar basisproducten, meer heb je niet nodig om deze zachte, smaakvolle vinaigrette in elkaar te draaien. Hij past perfect bij allerlei bladgroenten of gegrilde groenten en je kunt hem eindeloos tweaken door kruiden te kiezen die bij je stemming passen. Bovendien is de vinaigrette na drie dagen nog net zo lekker als versgemaakt. Simpel, overheerlijk en klaar als jij dat ook bent.
24. Pindasaus

Het gouden duo achter deze verslavende saus? Smaakvolle pindakaas en zijdezachte kokosmelk. Samen vormen ze het perfecte evenwicht tussen zoet en hartig. Voeg wat limoensap, een scheutje appelciderazijn en misschien wat sriracha-pit toe, en je wilt de hele pot in één keer leegeten. Serveertip: probeer de saus met geroerbakte groenten, over een graanbowl of als dip bij een verse springroll.
25. Dip van geroosterde knoflook, spinazie, citroen en cashewnoten

Helder groen, lekker chunky en vol hoogwaardige ingrediënten. Stel je voor: smaakvolle, langzaam geroosterde knoflook, verse spinazie, frisse citroen en boterzachte cashewnoten, gemengd tot een eiwitrijke spread waarmee rauwe groenten en gegrilde flatbreads opeens een overheerlijke lekkernij worden. En dat allemaal plantaardig en voorraadkastvriendelijk.
26. Hummus met rode bieten

Als je dip helder magenta wordt, doe je het goed. De rode bieten maken indruk, niet alleen in kleur maar ook in smaak. Ze geven deze dip zijn volle, aardse basis, die wordt verrijkt met de frisheid van citroen en de zachte, nootachtige bijsmaak van tahin. Romig, krachtig en vol van plantaardige power.
27. Mediterrane wittebonendip

Witte bonen kunnen wel eens dé stille kracht van vegetarisch koken zijn. Deze dip is daar het bewijs van. De bonen worden vermalen tot ze zijdezacht zijn en daarmee vormen ze de perfecte tegenhanger voor pittige feta en versgehakte kruiden als bieslook, rozemarijn en tijm. Een combinatie van romig en krachtig, met een rustieke, mediterrane twist, perfect om te dippen, dopen, en rond te geven op je volgende feestje.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.