Skip the navigation

Waarom maakt mijn espressomachine geen crema?

Espresso is beroemd om zijn crema en het is dus frustrerend als je zorgvuldig gemaakte shot niet dat goudkleurige laagje heeft. Dit zijn enkele redenen waarom dat mogelijk gebeurt...

Crema is het heerlijke, romige schuim dat op natuurlijke wijze bovenop je espresso verschijnt. Het verschijnt als heet water onder hoge druk door de koffie wordt geduwd, waarbij de oliën uit de koffiebonen worden geëmulgeerd en er kleine, gladde bubbels worden gevormd. Het wordt gezien als het teken van een authentieke espresso.

Redenen waarom je espressomachine geen crema maakt

  • De koffie is te grof gemalen. Gebruik een iets fijnere maling.
  • Koffie te zacht aangestampt. Gebruik een iets grotere aanstampkracht tussen 15-20 kg
  • Mogelijk is een filterbakje met enkele wand gebruikt voor voorgemalen koffie. Zie onderstaande tabel:
Type filterbakje Shot Dosering (gram) Gebruik voor
Enkelwandig 1 shot 10-12 Vers gemalen koffiebonen
Enkelwandig 2 shots 18-20 Vers gemalen koffiebonen
Dubbele wand 1 shot 10-12 Voorgemalen koffie
Dubbele wand 2 shots 18-20 Voorgemalen koffie

Gerelateerde veelgestelde vragen

Was dit artikel nuttig?

yesno