Skip the navigation

Het perfecte microschuim van melk maken?

Microschuim is het fijne melkschuim met kleine, uniforme bubbels dat we met veel drankjes op basis van espresso associëren. Lees hier hoe je het kunt maken....

Voor het perfecte microschuim op je cappuccino, latte macchiato of ander drankje op basis van espresso heb je alleen maar een beetje oefening nodig.

Met behulp van het stoompijpje kun je de melk opschuimen tot een 'microschuim' dat bijna het dubbele volume van de oorspronkelijke melk bevat. Zo werkt het:

  1. Begin met koude melk en een koud melkkannetje
  2. Laat het stoompijpje even spuiten om eventuele voedselresten of water te verwijderen
  3. Vul het melkkannetje tot 1 cm onder de aanzet van het tuitje
  4. Dompel de punt van het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk en schuim de melk op totdat het volume bijna verdubbeld is. Deze stap wordt luchtig maken of 'stretching' genoemd.
  5. Houd het uiteinde van het stoompijpje vlak onder het oppervlak van de melk zodat er lucht uit het oppervlak kan worden gehaald om het schuim te maken.
  6. Zodra het volume van de melk verdubbeld is, laat je het stoompijpje in de melk zakken en kantel je de mengbeker om een maalstroom in de melk te krijgen totdat de mengbeker bijna te heet is om vast te houden. Deze stap wordt 'textureren' genoemd.
  7. Draai de melk rond in de beker en tik tegen de rand om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  8. Je prachtig opgeschuimde melk is klaar om uit te gieten.

Vergeet niet om je stoompijpje als je klaar bent nog even te laten spuiten en het schoon te maken!

Geniet thuis van je authentiek smakende espressodrankje met de KitchenAid Espressomachine.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Was dit artikel nuttig?

yesno