De seizoens-kalender: Zomer

De seizoensingrediënten en 4 extreem koele recepten tegen de hitte

Licht, snel en verfrissend. Dit zijn de sleutelwoorden voor de recepten van dit seizoen. Of het nu koude gerechten zijn of fruitsalades, verse crèmes of mixdrankjes, belangrijk is dat de ingrediënten waarvan ze bereid zijn geen langdurig kookproces vereisen of dikke sauzen. Vandaar dat alles wat bewerkelijk is vermeden dient te worden, en verse groenten en fruit rijk in water en vitamines welkom zijn: natuurlijk dienen we het beste van de seizoensoogst te gebruiken om er zeker van te zijn dat we vers, veilig en voedzaam voedsel hebben. Probeer ze op de markt te kopen rechtstreeks van de producent; van belang is om ze goed op te slaan op afzonderlijke schappen op geregelde temperaturen, zoals die van de KitchenAid Vertigo koelkasten, waarin groenten en fruit veel langer vers blijven. U vindt Hieronder vindt u een lijst van de ingrediënten van het seizoen.

Fruit: Kersen, Aardbeien, Vijgen, Abrikozen, Loquats, Pruimen, Watermeloen, Bessen, Meloen, Citroenen, Perziken en Tomaten

Groenten: Radijsjes, Raketsla, Komkommers, Bieten, Paprika, Courgettes en Maïs

Hier zijn vier recepten om mee te experimenteren:

Gazpacho

Gazpacho is een traditionele Spaanse koude soep. Om precies te zijn uit het warme Andalusië, waar het vroeger werd gegeten door de boeren, die vele uren doorbrachten onder de hete zon in de velden. Daarom is het een verfrissend gerecht voor uw zomer; voedzaam en heel eenvoudig te bereiden, en het wordt gegeten met brood en rauwe groenten. We bieden u een zeer eenvoudig recept voor twee personen: neem 4 tomaten, snij ze in vieren en doe ze in een kom (verwijder eerst de schil als u dat wilt) samen met een komkommer, een halve ui, een paprika en een teentje knoflook. Voeg ongeveer een half glas water toe, een eetlepel olijfolie, een eetlepel wijnazijn en breng op smaak met zout (wat u kunt aanpassen al naar gelang de sterkte en smaak die u wenst) en meng alles tot een homogene consistentie. Dit is kinderspel als u een nieuwe KitchenAid Power Plus blender heeft. Server het direct koud uit de koelkast gegarneerd met verse basilicum, gesneden groenten en croutons.

Mozzarella met meloen en ansjovis

Een andere fantasierijke en verrassende  entree, die uw gasten versteld zal doen staan. U heeft slechts 4 bollen mozzarella nodig, hetzelfde aantal ansjovis (gezouten of in olie), 1 meloen en 1 rode Tropea rode ui. Maal de ansjovis met wat peterselie, wat basilicum, chilipeper en olie tot het een romige saus wordt. Schil de meloenen, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine, gelijkmwtige blokjes. 

Garneer met de vers bereide saus. Nu komt het gedeelte dat wat lastige is, maar leuker: snijd de bovenste kap van de mozzarellabollen af en verwijder het binnenste, snijd het verwijderde deel in blokjes, meng het met de meloen en vul dan de bollen. Pel de ui, snijd deze in blokjes en gebruik deze om de meloensalade in mozzarellabollen op smaak te brengen. Een scheutje extra virgine olijfolie maakt het gerecht af.

Koude cous cous met tonijn en pistachenootjes

Dit is een uitstekend alternatief voor koude rijst of pasta en cous cous is zelfs eenvoudiger en sneller te bereiden. Vergeet niet een scheutje citroensap en wat raketsla bladeren toe te voegen om het gerecht meer karakter te geven. Neem 400 gram cous cous, het is beter als dit snelkokende is, maar normale kan ook met wat aanpassingen. Als het gekookt is, doe het dan in een pan met twee eetlepels olie en 4 eetlepels hete groentebouillon en wacht 3 minuten, totdat het tot rust is gekomen en alle vloeistof is opgenomen. Roer so nu en dan met en vork, zodat het niet aan elkaar kleeft, kook nog 3 minuten en laat dan afkoelen. Meng dit samen met tonijn in olie, de raketsla, 10 caper bessen, de geraspte schil van een halve citroen en 20 gram gepelde gehakte pistachenootjes . Garneer tot slot met met 2 of 3 eetlepels olie, een eetlepel citroensap en een vleugje peper.

Zachte abrikozen en perziktaart

Deze taart wordt warm, en in vierkante blokken gesneden, geserveerd, als snack of als dessert na diner op het terras. Maak het deeg met 200 gram boter, 350 gram “00” bloem, een mespunt zout en kaneel, 1 ei en 200 gram suiker. Wikkel het in een keukendoek of doorzichtig plastic en laat het ongeveer een half uur rusten in de koelkast. Rol tweederde van het deeg uit op een rechthoekig stuk bakpapier. Schil dan wat perziken en snijd deze in blokjes. 

Meng deze met de abrikozenjam (hier zijn wat tips om dit thuis te maken) en smeetmr dit mengsel uit over het deeg. Verkruimel het resterende deeg en sprenkel het over het fruit. Het enige geheim voor perfect bakken is de juiste oven. Als de taart eenmaal gebakken is, laat deze dan afkoelen tot kamertemperatuur. Sprenkel er wat poder suiker en gehakte pistachenootjes overheen.

Gerelateerde inhoud

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inloggen

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.